StoryEditor

Urobme to kvôli deťom

Niektoré manželstvá pred rozpadom zachránia potomkovia, pretože manželia nechcú, aby vyrastali bez oboch rodičov. Harmónii v ich partnerskom vzťahu je síce koniec, manželia sa možno podvádzajú, no aspoň navonok dokážu pôsobiť ako ucelená rodina. Teda rácio zvíťazí nad emóciami.
Podobne sa k eskalácii napätia medzi Smerom a HZDS postavil jej líder Vladimír Mečiar, keď včera vo veľmi nedôstojnej situácii oznamoval, že koalícia vydrží. Pre euro by bola akákoľvek roztržka zlým signálom, tvrdí.
Zbožňovať sa síce s Robertom Ficom nemusia, Fico môže aj ďalej žiarliť na jeho koketovanie s Dzurindom a takto môžu fungovať minimálne do mája, keď by Slovensko malo dovŕšiť ekonomickú plnoletosť a dostať povolenie na prijatie eura. Čo potom? Fico sa môže pokojne s Mečiarom "rozviesť" a Mečiar si k svojim politickým zásluhám okrem toho, že sa pričinil o Slovenskú republiku, pripíše aj to, že sa spolupodieľal na dovedenie krajiny k jednému z najdôležitejších cieľov. Fico si zasa môže nájsť iného partnera a založiť novú koaličnú rodinu...
Vtip však má aj inú pointu: Nastavovanie eura ako politického štítu totiž v tejto chvíli ani zďaleka neobstojí. V skutočnosti by na tom záležalo, ak by kríza podobných rozmerov prišla napríklad pred rokom. Dnes však máme kritériá na prijatie eura de facto splnené, pričom vláda môže ovplyvniť už iba deficit verejných financií. A plnenie tohtoročného rozpočtu ukazuje, že by s ním nemal byť problém. Brusel teda v máji zhodnotí to, čo sa dnes už deje, pričom sám dôrazne deklaruje, že iné ako ekonomické kritériá nemá. A tak by mala byť akákoľvek aktivita Mečiara alebo Fica v tejto chvíli irelevantná. Ibaže by mala za následok zlý signál, ako napríklad rozpočtové provizórium na budúci rok, čo sa však podľa všetkého nestane.
Jediným rizikom, ktoré však doteraz nikto nedokázal, je to, čoho sa obáva aj Fico. Že by si Európska komisia našla ekonomickú zámienku udržateľnosti Paktu stability na to, aby nás do eurozóny nevpustila. Vychádzajúc z tejto premisy tak existuje základ na obavu, že pri akejkoľvek koalícii zloženej z prvkov Smer - X - Y Slovensko nebude vedieť po prijatí eura garantovať ekonomickú stabilitu. A tým sa bruselskí topúradníci bezpochyby zaoberať budú.
Ekonomika už dávno nie je úzko fixovaná na politický život, čo je z pohľadu eura ako dieťaťa tejto koalície iba dobre. Kým nedospeje, bude vyrastať s rodičmi, ktorých viac ako jeho vývoj zaujíma delenie majetku po rozvode.

Juraj Danielis, zástupca šéfredaktora HN, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:30