StoryEditor

Fidel Castro sa podľa všetkého zbláznil

11.12.2007, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Kubánsky prezident Fidel Castro sa asi zbláznil. Alebo len "trocha zosenilnel", jemne povedané. Sľúbil totiž Kubáncom, a hlavne celému svetu, že začne dodržiavať ľudské práva.
Tomuto hovorím blesk z jasného neba. Kubánski novinári budú môcť slobodne písať, o čom a o kom chcú (a hlavne čo chcú) bez cenzúry a zatýkania. Ľudia si budú môcť slobodne zaprotestovať, ak sa im nebude niečo páčiť. Ba čo viac, budú môcť voľne cestovať, hranice sa otvoria. Že by si húfne odskočili za príbuznými do USA alebo do iných krajín a posledný zhasne svetlo?
Znie to v tejto chvíli tak nereálne po tých rokoch vlády Fidela Castra, že si realisticky hovorím: Toto nemôže prejsť. Aby si kubánsky líder nechal od novinárov kydať na svoju hlavu za to, čo všetko dobré pre kubánsky ľud urobil? Aby si ľudia beztrestne mohli na demonštráciách povedať svoj názor, ktorý je teraz len jeden, ten oficiálny?
Na druhej strane, asi sa Castro nemá čoho báť, keď to chce povoliť. Veď stále tvrdí, a zábery z Kuby to potvrdzujú, ako ho Kubánci milujú a nedajú naňho dopustiť. Prečo by to potom, až na tých pár krikľúňov, terajších disidentov, mali robiť? A prečo by mali húfne utekať z krajiny, keď je im na Kube tak dobre? Tých pár nespokojencov, ktorí (ak majú šťastie) sa na svojich provizórnych plavidlách dostanú až na Floridu, nie sú predsa všetci Kubánci. Navyše, masový útek do USA nie je ani po otvorení kubánskych hraníc príliš reálny kvôli vízam. Ale aj dodržiavanie ľudských práv na Kube bolo doteraz nereálne. Takže, kto vie ....

Pavel Achs, vedúci zahraničného oddelenia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:49