StoryEditor

Zdravotno-poisťovací raj na Slovensku

23.10.2007, 00:00

Všade vo svete vo verejnom povinnom zdravotnom poistení pôsobia len neziskové zdravotné poisťovne. Sú súčasťou verejnej správy a ako také podliehajú špeciálnej legislatíve. Európsky súdny dvor dal jasne na všeobecnú známosť pravidlo, že inštitúcie zapojené do schémy sociálneho, verejného, povinného zdravotného poistenia nie sú podnikmi vykonávajúcimi ekonomické aktivity v zmysle článkov 81 a 82 Európskeho dohovoru o konkurencii, resp. hospodárskej súťaži, a preto sa na ne tieto články nevzťahujú. Podľa rozhodnutí Európskeho súdneho dvora koncept podniku nezahŕňa organizácie plniace sociálne ciele a fungujúce na princípe solidarity, neziskovosti, rovnakého nároku na zdravotnícke služby pre všetkých a rovnakej proporcionálnej sadzby povinných poistných príspevkov.
V Európe sú len dva štáty so súkromným povinným zdravotným poistením -- Švajčiarsko a Holandsko -- čo znamená, že na trhu môžu pôsobiť aj klasické komerčné poisťovne (poistenie majetku, áut a všetkého ostatného). Poisťovne si samy stanovujú výšku poistného, môžu sa tiež líšiť v spôsobe zabezpečovania povinného krytia. Vo Švajčiarsku však musia byť v časti krytia základného balíka zdravotníckych služieb neziskové. Jedine v Holandsku môžu od minulého roku poisťovne dosahovať zisk -- no v praxi sa to nedeje. V Holandsku síce na trh vstúpili komerčné poisťovne (majú asi 20 % trhu), avšak v časti základného balíka zdravotníckeho krytia pôsobia aj tieto na neziskovom základe.

U nás nemáme súkromné poistenie, naša legislatíva jasne deklaruje verejné zdravotné poistenie. Náš systém zdravotného poistenia spĺňa kritériá verejného sociálneho zdravotného poistenia s výnimkou, že naše zdravotné poisťovne, na rozdiel od ostatného civilizovaného sveta, môžu a vehementne bojujú za to, aby aj v budúcnosti mohli dosahovať zisk. Pritom riziká súkromného trhu zdravotných poisťovní im nehrozia. Na Slovensku objavili zdravotno-poisťovací raj.

Ak by totiž zdravotné poisťovne naozaj dokázali usporiť peniaze pri nákupe zdravotnej starostlivosti, potom by bolo namieste znížiť povinné poistné príspevky, ktoré najviac zaťažujú najmä zamestnávateľov, alebo pri chronickom nedostatku peňazí v zdravotníctve by mali zvýšiť platby za výkony poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Prečo je to jasné celému svetu, len nie slovenským poslancom, ktorí schválili takýto ojedinelý a čudný experiment?

Eva Andrejčáková,členka Dozornej rady VšZP

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 17:10