StoryEditor

Nemecko ťažké chvíle ešte len čakajú

26.11.2019, 13:29
Nemecko sa síce v treťom kvartáli tesne vyhlo recesii, jeho hospodárstvo je však odsúdené na ďalšie spomaľovanie. Problémom je najmä nedostatok investícií do informačných a komunikačných technológií.

Nálada nemeckých domácností sa aktuálne nečakane zlepšuje. Podľa prieskumu GfK sa Index nálady nemeckých spotrebiteľov zvýšil z hodnoty 9,6 na 9,7 bodu. Analytici pritom očakávali hodnotu indexu bezo zmeny.

Dôvodom zlepšenia sú optimistickejšie vyhliadky na dosiahnutie obchodnej dohody medzi USA a Čínou. Navyše náladu povzbudili i blížiace sa Vianoce. Nemecké domácnosti tak budú môcť ťažiť zo silného pracovného trhu a rastu miezd, čo im dovolí otvoriť pred sviatkami peňaženky a potiahnuť tak celú nemeckú ekonomiku.

Napriek tomu štruktúru tamojšieho hospodárstva ťažia vnútorné problémy. Nasledujúci graf nám hovorí, že to najhoršie nemeckú ekonomiku ešte len čaká. Krajina sa v treťom štvrťroku tohto roku tesne vyhla technickej recesii v dôsledku oživenia zahraničného dopytu, ktorý odrážal zlepšený rast vývozu do Turecka a Spojeného kráľovstva. HDP Nemecka tak vzrástlo o 0,1 percenta.

Dynamika nemeckého hospodárstva však zostáva krehká. Čína, ktorá je jeho najdôležitejším obchodným partnerom s celkovým objemom obchodu približne 200 miliárd eur, totiž stále čelí hospodárskym otrasom.

Najnovšie údaje ukazujú, že rast vývozu Nemecka do Číny je na najnižšej úrovni od začiatku roka 2016, keď v októbri poklesol na 8,2 percenta. Predbežné údaje o obchode naznačujú, že pokles ešte neskončil a v nadchádzajúcich mesiacoch by sa mohol zhoršiť, čo by malo v decembri a januári viesť k novému poklesu nemeckého výrobného PMI.

Saxo Bank

​Okrem toho Nemecko čelí aj štrukturálnej výzve spojenej s nesprávnym rozdelením investícií, čo v nadchádzajúcich rokoch poškodí rast. Krajina je veľmi dobre hodnotená z hľadiska investícií do výskumu a vývoja.

Ich veľká časť však pripadá na ťažký automobilový sektor, ktorý predstavuje až zhruba 50 percent výskumu a vývoja za posledné roky. Napríklad v Spojených štátoch je to len šesť percent.

Výsledkom je, že odvetvie informačných a komunikačných technológií trpí chronickým nedostatkom investícií, čo má negatívny vplyv na potenciálny rast a vedúce postavenie v kľúčových technologických inováciách.

Podľa nášho názoru predstavuje výrazná nerovnováha v investíciách do výskumu a vývoja spolu s vysokou hospodárskou závislosťou od automobilového priemyslu (približne 15 percenta HDP krajiny) pre Nemecko najdôležitejšiu hospodársku hrozbu.

Christopher Dembik, hlavný makro analytik Saxo Bank

01 - Modified: 2023-09-19 07:47:24 - Feat.: - Title: Zlato a striebro sú podľa investičných bankárov možnou poistkou proti inflácii 02 - Modified: 2019-04-03 13:10:04 - Feat.: - Title: Nemecku hrozí recesia do konca roka. Mohla by však priniesť "ekonomickú evolúciu"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:27