StoryEditor

Akcionári, pripútajte sa prosím !

16.10.2008, 00:00

Kapitalizmus vo svojej čistej podobe úspechu nemá strop a v podobe neúspechu ani záchrannú sieť.
To, čo ide príliš rýchlo nahor, skôr či neskôr pôjde rovnako rýchle nadol. Zákon gravitácie platí aj pre finančné trhy. Niektoré burzy rozvíjajúcich sa krajín zo skupiny BRIC po parabolickom raste zažívajú priam katastrofálny kolaps. Čína po 500 % raste (2005 -- 2007) sa snaží stráviť 70 % prepad a Rusko po 600 % raste (2003 -- 2007) netuší, čím súčasnú 66 % trhlinu vyplní.
Burzy rozvinutých európskych a amerických krajín sú svojím "len" 40 % zosuvom na tom síce lepšie, no majú širší a horší dosah na všeobecnú populáciu, zvlášť  pre americké domácnosti. Tie už desaťročia závisia od investovania do akciových trhov. Takmer 90 % z nich vlastni dlhodobo podielové fondy, financuje si nimi zdravotnú starostlivosť, vzdelanie detí a dôchodok. V Európe, kde tieto náklady väčšinou znáša štát, je pre domácnosti investovanie zase možným prilepšením.
Na Slovensku by sa investori dali zaradiť vo všeobecnosti do dvoch kategórií. Prvá z nich sú tí, ktorých príjem či majetok presahuje nevyhnutnú bežnú potrebu a investovaním sa snažia svoj status si zlepšiť myšlienkou -- už nepracovať pre peniaze, nech peniaze pracujú pre nás. Ich prvotným zdrojom príjmu je často podnikateľská činnosť a nie sú závislí od investičného príjmu.
Druhou kategóriou sú investori, ktorí si svojimi príspevkami do II. piliera šetria na dôchodok. Svoje príspevky nemôžu minúť, môžu ich len presmerovať do sociálnej poisťovne. Obe skupiny investorov teda pokles trhov citlivo zasahuje, no nie sú odkázané na peniaze do nich vložené a ich denný život to nenarušuje.
Na trhové problémy sa treba pozerať s triezvou hlavou, sú súčasťou investičného rizika a nedajú sa  ovplyvniť.
V žiadnom prípade pri poklese investícií nie je dôvod na paniku, predať ich v najnevhodnejšom čase a zaknihovať si stratu.
Keď investičná firma T. Rowe Price analyzovala 8 100 obchodných dní indexu S&P 500 od roku 1969 do 2001, prišla na zaujímavé údaje.
Ak investori boli mimo trhu 10 najlepších dní, ich vklad 100 000 dolárov narástol na 740 000 dolárov.
Ak boli mimo trhu najlepších 40 dni, ich účet narástol "len" na 240 900 USD. Ak však svoje investície nechali investované počas celého obdobia, ich účet narástol na 1,25 milióna dolárov.
Akciové trhy sú elastické, časom sa spamätajú a po prudkom páde majú často raketový štart. Blížime sa ku dnu a v prípade v turbulentných trhov je lepšie byť pripútaným. Katapultovaním svojich súčasných pozícií sa definitívne zbavíte možnosti zúčastniť sa na ich budúcom raste.

Norbert Paul, nezávislý analytik

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:21