StoryEditor

Keď je samostatnosť danajským darom

29.11.2004, 23:00
Ak ostane navrhovaný prepočítací koeficient rozdelenia podielových daní, veľké mestá doplatia na systém fiškálnej decentralizácie. Aj s takýmto poznatkom odišiel v závere uplynulého týždňa z Košíc, po prvej návšteve druhého najväčšieho mesta na Slovensku, prezident republiky Gašparovič.

Ak ostane navrhovaný prepočítací koeficient rozdelenia podielových daní, veľké mestá doplatia na systém fiškálnej decentralizácie. Aj s takýmto poznatkom odišiel v závere uplynulého týždňa z Košíc, po prvej návšteve druhého najväčšieho mesta na Slovensku, prezident republiky Gašparovič. Od primátora Trebuľu dostal "na rozlúčku" aj pripomenutie, že pre slovenské samosprávy je nešťastným riešením celý zákon o obecnom zriadení, ktorý dáva rovnaké kompetencie a právomoci dedine so sto domami a také isté aj veľkým mestám ako Bratislava a Košice. Na túto anomáliu upozorňujú prví muži oboch slovenských metropol od jej zrodu.
Košice navyše volajú po zmene koeficientu pri podielových daniach. Mesto s dvestopäťdesiattisíc obyvateľmi totiž má mať len o nepatrený zlomok -- o tri stotiny percentuálneho bodu -- vyšší koeficient ako mestá s počtom duší až o dvestotisíc menej. Trebuľa a primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský zhodne poukazujú na to, že obe mestá musia mať špecifický koeficient, pretože rozlohou i počtom obyvateľov a ďalších návštevníkov sa s inými mestami nedajú porovnávať.
Poslednými zmenami v nastavení kritérií Nariadenia vlády o rozdeľovaní dane z príjmov územnej samospráve, ktoré znevýhodňuje väčšie a veľké mestá, je sklamaná aj Únia miest Slovenska.
Samosprávy veľkých miest a priori neodmietajú fiškálnu decentralizáciu, do ktorej vkročia úderom polnoci na Silvestra. Napríklad Košice považujú za plus, že vďaka nej získajú mestá vyššiu samostatnosť rozhodovania. No jedným dychom dodávajú, že bude nevyhnutné upraviť koeficienty v kalkulačných vzorcoch, aby nemuseli daň z nehnuteľnosti zvýšiť na neprijateľnú hodnotu. Za zvýšené sadzby im podnikateľská verejnosť tlieskať nebude. Budú musieť nájsť hranicu medzi únosnou mierou zvýšenia dane a znížením výdavkov na zabezpečenie či zvýšenie kvality služieb pre obyvateľov mesta i celého regiónu.
Tak napríklad už dnes budú členovia Mestskej rady v Košiciach mimoriadne rozhodovať o miestnych daniach za užívanie verejného priestranstva, teda za parkovanie, ale aj za ubytovanie, i o návrhu všeobecno-záväzného nariadenia o miestnych daniach. A že by navrhovali nižšie miestne dane? Asi sotva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:52