StoryEditor

Úspech vládnej koalície, ktorý bolí

06.11.2007, 23:00

To, čo má byť úspechom súčasnej vlády v ekonomickej oblasti, môže Robertovi Ficovi a jeho koaličným partnerom ubrať na politickej sile. Prehnanými predstavami o zavedení eura, ktoré je prioritou vládneho kabinetu, oplývajú totiž najmä tie skupiny obyvateľov, v ktorých dominujú voliči Smeru a HZDS.
Mnoho penzistov si podľa ministerstva práce myslí, že po zavedení eura budú mať také dôchodky ako v iných krajinách eurozóny. Nehľadia vraj pri tom ďaleko, ale len do susedného Rakúska. Fico & Co. budú mať čo vysvetľovať, aby ich voliči pochopili, že ich zúbenky, okuliare a protézky stále nebudú dosahovať rakúske parametre. Prehnané očakávania od zavedenia eura má okrem dôchodcov aj ekonomicky najslabšia skupina, teda Rómovia. Predstavy mnohých z nich sa pohybujú v rovine jedna koruna rovná sa jedno euro.
Keď sa zhruba 1,3-miliónová voličská základňa strán štedrých sociálnych sľubov dozvie, že ich tisícové príjmy sa zmenia na stovkové, ich nadšenie z ekonomických úspechov vlády takmer určite ochabne. A s ním aj preferencie strán, ktoré volili. Dedičstvo fiškálne poslušnej druhej Dzurindovej vlády v podobe pripravenosti ekonomiky plniť maastrichtské kritériá bolo teda pre súčasné vládne strany darom, ktorý obdarovanému sympatizantov skôr uberie ako pridá.

Tomáš Velecký, vedúci Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 13:18