StoryEditor

Ako Viktorka na splave

12.09.2007, 00:00

Pred niekoľkými rokmi sme tu mali predsedu vlády, ktorý dosahoval vysoké voličské preferencie, lebo mimoriadne presvedčivo vedel hovoriť o čomkoľvek (Carl Jung v knihe Duše moderního člověka v súvislosti s ktorýmsi nemeckým vodcom písal o forme hystérie zvanej pseudologia phantastica, "která se vyznačuje zvláštní schopností věřit vlastním lžím. Takoví lidé mají zpravidla po jistou dobu pronikavý úspěch, a proto jsou společensky nebezpeční. Nic nepůsobí tak přesvědčivě jako lež, kterou si člověk sám vymyslel a které sám věří").
Potom sme tu mali predsedu vlády, ktorý už povedal, čo povedať mal, hoci vyhmatnúť informáciu aj v tom, čo povedal, aj v tom, čo nepovedal, bolo priam intelektuálnym počinom.
Nedá sa nevidieť, že aj súčasný predseda vlády koketuje s istou mentálnou nerovnováhou, prinajmenej viaceré jeho činy a slová to naznačujú. Pánu premiérovi tečú nervy do topánok, lebo si o. i. aj sám uvedomuje riziká a možné dosahy na rozpočet Sociálnej poisťovne, ak by mu v NR SR (ne)prešiel zákon o sociálnom poistení. (Momentálna úbohá pozícia DSS-iek, ktoré sa nechávajú vydierať Tomanovej zákonom a úporne sa snažia vykšeftovať akési menšie zlo, je témou na iný text.) Aj preto sa predseda vlády dostal do jemne schizofrenickej situácie - ani pri uprednostňovaní obchodu s DSS-kami nemôže celkom opustiť svoj bytostne negativistický postoj k všetkému, čo mu nepodlieha alebo ho nejakým spôsobom (výškou odmien napríklad?) presahuje.
Zrkadlom tejto dilemy je potom aj Ficov slovník, patriaci skôr na futbalovú tribúnu prehrávajúceho vidieckeho tímu ako pred televízne kamery po rokovaní Koaličnej rady: "Jačia ako Viktorka na splave... Tlačíme na DSS-ky a musíme z nich vyžmýkať, čo sa dá, prepáčte za ten výraz... My žmýkame DSS-ky, berieme im peniaze, čím viacej, tým lepšie. A niekto obviňuje túto vládu, že je skorumpovaná?"
Skorumpovaná táto vláda z tohto dôvodu azda nie je. Ale že postup koaličných lídrov podľa môjho osobného úsudku bytostne pripomína vydieranie a kšeftovanie a že týmto slovníkom predsedu vlády pripomína atmosféra spoločnosti časy fungujúceho mečiarizmu, o tom azda niet pochýb.
Berúc peniaze DSS-kám, neberie peniaze aj ich poistencom?

Róbert Kotian, komentátor HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 20:59