StoryEditor

Je to riziko

24.07.2007, 00:00

V tomto príspevku kladie autor rečnícku otázku, či je vhodné prijať euro k 1. 1. 2009, keď dôsledky nemusia byť len pozitívne, a to najmä pre bežného občana. Ja sa k tomuto názoru pripájam. Naozaj, v mnohých európskych krajinách euro odmietajú, pričom ich ekonomická úroveň je porovnateľná s priemerom eurozóny, alebo ju aj prevyšuje. Tieto krajiny si chcú zachovať svoju suverenitu v menovej oblasti aj za cenu niektorých nevýhod, ktoré z toho vyplývajú. Slovensko v dosahovaní priemeru eurozóny (či už v tvorbe HDP alebo životnej úrovne občanov) má ešte dlhú cestu pred sebou.
Prečo je to dôležité? Pretože parametre menovej politiky stanovenej ECB budú vyhovovať priemeru, nie malej krajine, akou je Slovensko. Už dnes pociťujeme niektoré veľmi negatívne dôsledky
konvergenčných kritérií. Napríklad úrokové sadzby sú temer totožné s eurozónou, pričom Slovensko dosahuje ekonomický rast 8 - 9 % ročne. Ekonomika sa pri týchto úrokových sadzbách prehrieva, dôsledkom je rast inflácie, v tejto fáze predovšetkým fixných aktív. Rast cien nehnuteľností dosahuje desiatky percent ročne a ešte sa zrýchľuje. Inflácia spotrebných tovarov je zatiaľ držaná na uzde, ale len vďaka zhodnocovaniu kurzu koruny a enormnej snahe vlády. Po prijatí eura bude inflácia hlavný ekonomický problém tejto krajiny. Môžeme očakávať rast inflácie o 6 - 8 % ročne. Možnosti, ako ju stlačiť, budú obmedzené.
Znehodnocovanie úspor občanov, branie riskantných úverov za neprimerane nízke sadzby je niečo, čo táto krajina nepotrebuje. Z dlhodobého hľadiska môžu priniesť veľmi negatívne dôsledky, najmä v neprimeranej spotrebe, zlom oceňovaní rizík a následných bankrotov vo firemnom a občianskom sektore. Nastavenie menovej politiky musí odrážať potreby zdravého a najmä udržateľného rastu ekonomiky. Prijatie eura je vhodné len vtedy, keď nepoškodí celé vrstvy obyvateľstva, ekonomická úroveň a očakávaný vývoj hospodárstva budú zodpovedať priemeru eurozóny. Je škoda, že uvedené riziká predčasného prijatia eura neboli dostatočne zvážené a na verejnosti sa jednoznačne prezentujú len výhody prijatia eura.

Jaroslav Hofierka, Prešovská univerzita

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:12