StoryEditor

Ropa tečie, súdne spory pokračujú

04.11.2007, 23:00

Ruské súdy vyhlásili konkurz na ropnú spoločnosť Jukos 1. augusta 2006. Konkurz odvtedy riadi Eduard Regbun. Spory boli už pred konkurzom. V jednom zo sporov si cyperská firma Moravel Investments Ltd. nárokuje na necelých 700 mil. USD. Ide o pôžičku Jukosu z roku 2003 od Societé General Vostok. Nesplácal ju a banka ju postúpila. Cyperská firma chce peniaze na základe rozhodnutia Londýnskeho obchodného arbitrážneho súdu zo septembra 2005. Ruské súdy tvrdia, že firma mala žiadať peniaze nie na londýnskych, ale na moskovských súdoch.
Podobne je to aj s riadením zahraničných firiem Jukosu. Po spustení konkurzu E. Regbun vymenil vo funkciách dcérskej firmy Yukos Finance jej dovtedajších riaditeľov Bruceho Misamora a Davida Godfreya. Tí jeho rozhodnutie zažalovali. Pripomenieme, že Yukos Finance B. V. má na účtoch 1,492 mld. USD za predaj 53,7 % podiel litovskej rafinérie v roku 2006 a 49 % akcií Transpetrolu. Yukos Finance sa predal 15. augusta 2007 v aukcii pozostávajúcej z niekoľkých krokov firme Promnefťstroj kontrolovanej americkou spoločnosťou Monte Vale. Firma Yukos Finance kontroluje celkom aktíva v hodnote 2,7 mld. USD. Zástupca Monte Valle potenciálneho nadobúdateľa Yukos Finance B. V. Steven Lynch hovorí: "Momentálne študujeme toto rozhodnutie, je to jeden spor vo veľkom procese a určite sa proti nemu odvoláme."
Minulý týždeň obvodný prvostupňový súd Amsterdamu rozhodol, že E. Regbun nemal právo vymieňať riaditeľov, pretože konkurz nezodpovedá "holandským princípom náležitej súdnej procedúry". Claire Davidsonová zastupujúca Bruceho Misamora a Davida Godfreya vysvetlila, že ich snahou je konať v záujme všetkých dotknutých strán vrátane akcionárov, zamestnancov a legitímnych veriteľov. Táto snaha bola podľa nej "podporená pozitívnymi stanoviskami viacerých súdov v USA, vo Veľkej Británii a v Holandsku". Emmanuel Gaillard z právnickej firmy Sherman and Sterling tvrdí, že zmrazené aktíva sa využijú na výplatu dlhov Jukosu materskej firme Group Menatep.
Úplne ináč vysvetlil pre ruské médiá rozhodnutie prvostupňového súdu správca konkurznej podstaty Eduard Regbun. "Pre mňa je toto rozhodnutie ohavné, pretože v rámci predchádzajúceho analogického procesu v Holandsku moje právomoci boli priznané. Moje právomoci priznal Federálny súd v USA a Londýnsky obchodný arbitrážny súd." E. Regbun nesedí zo založeným rukami. Proti rozhodnutiu sa odvolá. Jeho hovorca Nikolaj Laškjevič povedal, že "24. mája tohto roku Odvolací súd, vyššia inštancia ako obvodný súd, prijal rozhodnutie, že Eduard Regbun je jediným zákonným predstaviteľom Jukosu a má právomoc uskutočňovať akékoľvek kroky vo vzťahu k ruským a zahraničným aktívam Ruska".
Spory neutíchajú. Najbližšia bude arbitráž v Haagu, kde dve dcérske firmy Group MENATEP Hulley Enterprises a Yukos Universal Ltd plus dôchodkový fond Jukosu Veteran Petroleum Ltd. zažalovali ruský štát o 33,1 mld. USD. Žalujúci sa budú odvolávať na Európsku energetickú chartu a dohodu k nej, ktorá chráni majiteľov pred vyvlastnením. V spore je jeden háčik. Chartu Rusko podpísalo, ale neratifikoval ju parlament.
Aký je rozdiel v situácii v štruktúre majiteľov Transpetrolu? Žiaden. Platia všetky zmluvy, ktoré Yukos Finance B. V. uzavrel so slovenskou vládou. Aby sa zmenili, na to treba dohodu nielen dvoch, ale možno aj troch či štyroch strán. Aký je rozdiel medzi situáciou pred rozhodnutím súdu a po ňom? V transpetrole žiaden, ale spory oň pokračujú.
Za socializmu koloval vtip o tom, že Československo je najnezávislejší štát na svete, lebo od neho nič nezávisí. V súdnych sporoch o Transpetrol je pozícia Slovenska veľmi podobná.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 10:55