StoryEditor

Svetová finančná kríza sa prejavila v Rusku

03.10.2008, 00:00

Ruský kapitálový trh za dva prvé septembrové týždne narazil na najväčšie problémy za posledných niekoľko rokov. Od čierneho utorka 16. septembra do čierneho pondelka 30. septembra tohto roku ruské firmy a banky stratili tretinu svojej trhovej hodnoty. Ruský index RTS (Russian Trading System) poklesol o 46 % v porovnaní s najvyššou hodnotou z 19. mája 2008. Svetová finančná kríza sa premietla na stave devízových rezerv Ruskej federácie. Podľa údajov, objem devízových rezerv Ruskej federácie k 19. septembra 2008 predstavovali 559,4 mld. USD. Za týždeň sa ich hodnota znížila o 0,9 mld. USD.
Počas uplynulých dní bol trh ako v horúčke. Raz stúpal, inokedy klesal. Až 1. októbra 2008 sa objavila nádej, že trh má za sebou dno . Najväčší rast zaznamenali akcie podniku Gazprom a najväčšej komerčnej banky Sberbank.
Ako sa ruská vláda správa v čase krízy? Vláda poskytla štátnej spoločnosti Bank rozvoja a zahranično-ekonomickej pomoci (Vneštorgbank)so základným kapitálom 2,5 mld. USD pomoc vo výške 50 mld. USD určenú na splatenie zahraničných dlhov ruských podnikov. Súčasne premiér Vladimír Putin rozhodol, že v štátnom rozpočte sa 500 miliónov rubľov vymedzí na nákup akcií ruských podnikov, ktoré sú na kapitálovom trhu podhodnotené.
Zdá sa, že práve preto ruské obyvateľstvo nepodľahlo panike ako v čase defaultu pred desiatimi rokmi. Zvýšený pohyb nebol dokonca ani v obchodoch so šperkmi. Pouliční reklamní agenti stále rozdávajú letáčiky s heslom "zlato večná hodnota". Ich reklama je bez odozvy.
Pokoj obyvateľstva sa dá vysvetliť aj tým, že problémy na kapitálovom trhu pre radového priemerného občana nič neznamenajú. Oveľa viac ich trápia konkrétnejšie problémy: vlastné príjmy a úspory.
Obyvateľstvo si uvedomuje, že všetky problémy len prídu. Ceny stúpli o 10,2 %. Drahšie je všetko od mäsa, až po zubnú pastu. Mierne klesla len cena benzínu a nafty. Lacné úvery začínajú byť minulosťou. Sberbank zvýšila úroky pri úveroch pre fyzické osoby o 0,75 % až 1,5 %. Úrokové miery pri úveroch určených na kúpu bývania sa zvýšili v priemere o 0,75 %- Hypotekárne úvery so splatnosťou od 10 do 20 rokov sú úročené 13,75 %, pričom kupujúci nehnuteľnosť musí mať k dispozícii 20 % ceny nehnuteľnosti z vlastných prostriedkov.
Minister financií Ruskej federácie Alexej Kudrin si myslí, že cena ropy sa v tomto roku môže znížiť na 70 USD za barel a preto treba bdieť. V Rusku sa súčasne očakáva zníženie prílevu kapitálu a zmenšenie dovozu.
Nádej, že Rusko sa vyhne svetovej finančnej kríze, sa vyparila. Všetci chápu, že niečo treba robiť. Zostáva vybrať si medzi nákupom lacných akcií a vytváraním zásob soli a zápaliek.

Elena A. Mostovščikovová, spolupracovníčka HN, Moskva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:22