StoryEditor

Vojna nielen spomalí obnovu svetovej ekonomiky, ale prináša osobitné riziká pre celú strednú a východnú Európu

09.03.2022, 11:26
V tejto situácii budú hrať kľúčovú rolu menové orgány krajín, ktoré musia pozorne sledovať premietanie rastúcich zahraničných cien do domácej inflácie.

Ruský vpád na Ukrajinu, a tým vyvolaná vojna a séria sankcií, budú mať vážne dopady na svetové hospodárstvo. Pred následkami varoval Medzinárodný menový fond (MMF). "Ekonomické účinky sú už teraz dosť výrazné," uviedol MMF v sobotňajšom vyhlásení, "situácia však zostáva veľmi nestabilná a výhľad je náchylný na značnú neistotu."

Konkrétnejší sú ekonómovia banky J.P. Morgan Chase & Co., ktorí znížili prognózu globálneho ekonomického rastu na tento rok takmer o percentuálny bod. O rovnakú sumu zvýšili aj svoju prognózu inflácie. V posledných dňoch prudko vzrástli ceny potravín a energií a oslabili sa dodávateľské reťazce, čím sa ďalej zvýšili inflačné tlaky, s ktorými už tvorcovia politík doteraz zápasili.

Centrálne banky a vlády majú ťažkú úlohu kompenzovať rast cien

V tejto situácii budú hrať kľúčovú rolu menové orgány krajín (čiže primárne centrálnej banky), ktoré musia pozorne sledovať premietanie rastúcich zahraničných cien do domácej inflácie. Vlády krajín sa budú musieť sústrediť na pomoc pri kompenzácii rastúcich životných nákladov so zameraním na najviac znevýhodnené domácnosti. Situácia je komplikovaná o to viac, že medzinárodná ekonomika sa ešte nestihla zotaviť z pandemickej krízy a ekonomiky sú zaťažené komplikovanými politickými kompromismi. "Ekonomické dopady sú už teraz dosť výrazné," upozornil MMF, "situácia pritom

zostáva veľmi krehká a výhľadovo je tu možnosť, že budeme zažívať plošne bezprecedentnú neistotu."

Ako bol na tom ukrajinský export pred vojnou

V roku 2020 sa v dôsledku epidémie Covid-19 „scvrklo“ mnoho ekonomík na celom svete a došlo k poklesu makroekonomických ukazovateľov. Podľa údajov OSN Comtrade sa v roku 2020 celosvetový vývoz znížil približne o 7 percent.

Zaujímavosťou bolo, že ukrajinský vývoz utrpel oveľa menší pokles, a to len o 1,6 percenta. To môže naznačovať istú nepružnosť dopytu po jej výrobkoch. Na porovnanie, ruský vývoz sa v roku 2020 prepadol o 21 percent.

Ako zvládla Ukrajina pandémiu a v akej kondícii bola pred aktuálnou vojnou? Obilniny tvorili v roku 2020 približne pätinu celkového ukrajinského vývozu, a to 9,4 miliardy dolárov. Bol to druhý najväčší vývozca obilnín na svete po Spojených štátoch. Ukrajinský vývoz obilnín bol o niečo väčší ako vývoz Ruska. Ďalším dôležitým vývozným produktom Ukrajiny bolo železo a oceľ (7,7 miliardy dolárov).

Ukrajina bola v roku 2020 štvrtým najväčším vývozcom kukurice na svete. (za USA, Argentínou a Brazíliou). Ukrajina predala kukuricu v hodnote 4,9 miliardy USD, čo predstavovalo 13 percent celkového vývozu kukurice na svete. Takisto po Francúzsku, Austrálii a Rusku bola Ukrajina štvrtým najväčším vývozcom jačmeňa (12 percent celkového svetového vývozu).

V porovnaní s Austráliou a Ruskom vyvážala Ukrajina viac jačmeňa, ale jeho celková hodnota obchodu bola výrazne nižšia. Spolu s uvedenými krajinami bola Ukrajina piatym najväčším vývozcom pšenice.

Dovoz tovarov na Ukrajinu sa prepadne, najviac to poškodí Čínu

Ukrajina je ako veľká krajina aj významný dovozca. To znamená, že už len samotný pokles dovozu kvôli vojne významne ovplyvní ekonomiku iných krajín. V roku 2020 predstavoval celkový dovoz tovaru do Ukrajiny 53,7 miliardy dolárov. Z hľadiska hodnoty dovozného obchodu sa umiestnila na 47. mieste na svete. Čína (8,3 miliardy dolárov), Nemecko (5,3 miliardy dolárov), Rusko (4,6 miliardy dolárov), Poľsko (4,1 miliardy dolárov) a Spojené štáty (3 miliardy dolárov) sú krajiny, od ktorých Ukrajina nakupuje najviac tovarov.

Hlavné komodity dovážané Ukrajinou, 2020 (mld. USD) (Zdroj: GlobalData na základe UN Comtrade)

Všeobecná nestabilita môže poškodiť aj strednú Európu

Vojna zhoršuje už aj tak neistú hospodársku situáciu, ktorú spôsobili dva roky pandémie. Ekonomiky sa ešte nezotavili z problémov v dodávateľskom reťazci. Očakávalo sa, že v tomto roku by sa mohli stať minulosťou, avšak aktuálny konflikt a jeho následky plné zotavenie odďaľuje. Vysoký počet krajín ovplyvnia inflačné tlaky.

Okrem toho sankcie už teraz spôsobujú chaos v ruskej ekonomike, keď mena voľne padá a podniky sa snažia predať svoje aktíva. Investičné prostredie vo východnej Európe sa zhorší, keďže investori budú nabádať k opatrnosti a čakať na mierové riešenie. Aj keby sa invázia rýchlo skončila, mnohí investori budú hľadať politickú stabilitu ako rozhodujúce kritérium výberu lokality. A v tomto smere môže stredná a východná Európa ešte istý čas ťahať za kratší koniec.

Komentár hlavného analytika CapitalPanda Joza Perića

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:45