StoryEditor

Radujme sa, kým môžeme

16.05.2008, 00:00

Obmedziť poznanie len na počutie interpretovaného, tak zo Slovenska je po včerajšku Švajčiarsko.
Deň dobrých správ sa začal už predvčerom, keď dve z troch svetových ratingových agentúr vyhlásili, že nám chcú v dohľadnom čase zvýšiť rating. Včera ráno Štatistický úrad oznámil, že výkonnosť ekonomiky rástla od januára do marca rýchlejšie, než predpovedali všetky štátne aj bankové analýzy. V tesnom závese za slovenskými štatistikmi sa ozval Eurostat, ktorý zverejnením harmonizovanej inflácie všetkých ubezpečil, že ceny na Slovensku rastú, no nie natoľko, aby sme prestali plniť eurokritériá. Výsledkom je obraz ekonomiky ako veľmi zdravo (a udržateľne) rastúcej. Už ani netreba dodávať, že koruna si zapísala ďalší rekord.
V tieni krásnej prítomnosti zostali správy, ktoré môžu predznamenávať tienistú budúcnosť, keď sa začne naplno prejavovať to, čo súčasná vládna koalícia spravila. A najmä to, čo urobiť nedokázala. Nielenže prijala Zákonník práce obmedzujúci zamestnávateľov, ale ani sa len nepustila do reformy pracovného trhu či vzdelávania. Cieľom by pritom malo byť zapojenie desiatok tisíc nezamestnaných do pracovného procesu.
Mimovládny Inštitút zamestnanosti včera zareagoval na odhad zamestnanosti Štatistického úradu a vyčíslil, že zdroje pracovnej sily sa vyčerpajú najneskôr do piatich rokov a podnikateľom začnú chýbať noví zamestnanci dokonca ešte skôr. Veľká časť nezamestnaných totiž nemá potrebné vzdelanie a odmieta sa za prácou sťahovať. Toto riziko už stihol priznať aj guvernér NBS Ivan Šramko, podľa ktorého budú chýbajúci kvalifikovaní zamestnanci znižovať hospodársky rast Slovenska. Súčasné odhady, kedy dobehneme Čechov či priemer Európskej únie, budeme musieť výrazne prehodnotiť a súčasný ekonomický boom si zapísať do pamäti rovnako ako víťazstvo na MS v hokeji v roku 2002.
Korunku včerajšiemu dňu "dobrých" správ dal Robert Fico, keď vyhlásil, že ekonomika znesie aj silnú menu. Len dúfajme, že ekonomika je silná dosť aj na to, aby zniesla premiéra Roberta Fica.

Tomáš Velecký, zástupca šéfredaktora, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:52