StoryEditor

Dvojaký meter (podľa) Jána Slotu

12.11.2007, 23:00

Predseda SNS je podľa posledných vyhlásení zaskočený - aspoň to vyplýva zo Slotovho znechutenia, že strane Smer neprekáža hlasovanie jej poslancov s opozíciou, ak ide o redukovanie poslaneckej imunity, ale Smer je zato mimoriadne znepokojený, ak opoziční poslanci hlasujú (prípadne ešte len chcú hlasovať) za návrhy SNS alebo ĽS-HZDS... Možno by postačilo slovo politická schizofrénia, možno je vysvetlením rozdiel, keď sa hlasuje s opozíciou proti programovému vyhláseniu vlády, alebo ak sa hlasuje o otázke, ktorá sa v programovom vyhlásení vlády nespomína (je to neuveriteľné, ale problém poslaneckej imunity v PVV jednoducho nie je). Ján Slota je miestami aj rozhorčený, ale nestráca zo zreteľa svoje priority. Toto stanovisko je síce pragmatické, ale je aj efektívne?

Keď sa pred niekoľkými týždňami schvaľoval zákon o zdravotných poisťovniach a malí koaliční partneri koketovali s podporou opozičných názorov a podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni predložil pozmeňovací návrh, ktorý by zdravotným poisťovniam neukladal povinnosť zisk investovať výlučne do zdravotníckeho systému (nesúlad Urbániho návrhu s programom vlády je prinajmenšom sporný), vytiahol podľa niektorých vyjadrení premiér na odblokovanie parlamentu najťažší kaliber - predčasné voľby. Ján Slota neskorší ústup vysvetľoval uprednostnením stability koalície pred vlastným presvedčením, ale opoziční politici boli oveľa menej zhovievaví pri interpretácii tohto ústupu: predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dokonca označil predsedu ĽS-HZDS za výpalníka a obvinil ho z toho, že vymenil pacientov, lekárov, zdravotné sestry aj za vlastné kšefty, zrejme za lukratívne pozemky pod Vysokými Tatrami, a jediné, čo ešte nemali doriešené, bola podľa Dzurindu cena za tento kšeft.

Včerajšie informácie denníka SME o skvelom obchode podnikateľov blízkych ĽS-HZDS (lebo získať za 13 miliónov pozemky v hodnote jeden a pol miliardy určite nie je zlým obchodom) signalizujú pravdepodobnosť klasického bonmotu slovenských novinárov (typu - síce nemáme dôkazy, že boli vymenené pozemky v Tatrách za hlasovanie v NR SR, ale keby tomu bolo tak, nekonali by zainteresovaní inak), dôležité je však niečo iné. Ak má totiž Ján Slota pocit dvojakého metra predsedu Smeru, čo mu bráni v tom, aby za uchovanie imunity podľa svojich predstáv ponúkol Smeru niečo cenné, na čom Smeru skutočne záleží? Zdá sa totiž, že niektorým druhom dohovorov je predseda Smeru predsa len viac naklonený ako svojim predvolebným sľubom.

Aj keď včerajšie rozhodnutie predsedu vlády požiadať ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, aby odvolal zo Slovenského pozemkového fondu Branislava Brízu, ktorý podpísal viacero škandálnych rozhodnutí, signalizuje, že aj Robert Fico vie, kedy sa už pohár prelial.

Róbert Kotian, komentátor HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 12:59