StoryEditor

Odkaz ruského Davosu

26.06.2008, 00:00

V Sankt Peterburgu, alebo severných ruských Benátkach, bolo nedávno v poradí XII. medzinárodné ekonomické fórum, o ktorom sa niekedy hovorí ako o ruskom Davose. Ruská vláda dotovala podujatie sumou 716 miliónov rubľov. Ruská vláda je presvedčená, že toto podujatie sa postupne stane priestorom na posúdenie globálnych ekonomických problémov.
Davosom sa síce Sankt Peterburg ešte nestal, ale dynamika rozvoja alebo čísla hovoria za všetko. Pred dvoma rokmi bolo na podujatí päťtisíc účastníkov a uzavreli sa dohody na sumu 1 mld. USD. V minulom roku pricestovalo do Sankt Peterburgu deväťtisíc návštevníkov zo 65 krajín. Bolo na ňom 54 oficiálnych zahraničných delegácií, deväť prezidentov a uzavreli sa na ňom dohody v hodnote 13,5 mld. USD. Vtedajší premiér Ruskej federácie Dmitrij Medvedev sa stretol s predstaviteľmi 114 najväčších korporácií na svete.
Na tohtoročnom fóre bolo viac ako desaťtisíc návštevníkov, dvanásť hláv štátov, takmer osem desiatok predstaviteľov vlád, deväť stoviek zástupcov ruských podnikov a šesť stoviek zástupcov zahraničných podnikov. Na tohtoročnom fóre bolo len osem stoviek novinárov.
V rámci fóra sa podpísalo sedemnásť dohôd v hodnote 14,6 mld. USD. Medzi nimi bola napríklad dohoda o výstavbe železnice, ktorá spojí republiku Tyva so zvyškom sveta. Hodnota kontraktu je 5,57 mld. USD. Firma Severstal avto (Sollers) spolu s talianskou automobilkou Fiat vytvorí spoločný podnik v hodnote 120 mil. USD.
Kľúčové témy
Základnými témami, ako sa predpokladalo, boli globálne témy spojené s potravinami, ekonomika zmeny klímy, globálne finančné riziká, ekonomika zmien podnebia a úloha medzinárodných finančných inštitúcií. Dmitrij Medvedev kritizoval politiku "ekonomického egoizmu". Všetci sa dovtípili, že asi hovorí o USA.
"Nesúlad formálnej úlohy USA vo svetovom ekonomickom systéme s ich reálnymi možnosťami bol jednou z ústredných príčin súčasnej krízy," povedal ruský prezident.
"Akokoľvek by bol veľký americký trh a akokoľvek by bol spoľahlivý americký finančný systém - nie sú schopné nahradiť globálne tovarové a finančné trhy," povedal D. Medvedev. Ihneď navrhol v tomto roku usporiadať medzinárodnú konferenciu, na ktorej by sa zúčastnili finančné korporácie, analytici, vedci, a spoločne by hľadali cesty riešenia problémov. Na fóre sa vyjadril názor, že Rusko, ktoré má k dispozícii 9 percent svetových pasienkov, 20 percent svetových zásob pitnej vody a vyrába 9 percent minerálnych hnojív, sa v najbližšom čase stane exportérom nielen energetických surovín, ale aj potravín.
Predseda parlamentu Boris Gryzlov zašiel ešte ďalej a navrhol, že Rusko môže exportovať pitnú vodu cez špeciálne vodovody, ktoré sa môžu stať súčasťou špeciálne vytvorenej "Vodnej burzy".
Senzácie fóra
Skutočnou senzáciou z hľadiska fóra bola jachta Romana Abramoviča a prejav prvého podpredsedu ruskej vlády Igora Šuvalova. Jeden aj druhý fakt skutočne vyvolali rozruch. Asi dve desiatky ruských účastníkov fóra prišli do Sankt Peterburgu na vlastných jachtách. Vyhradili pre ne špeciálne mólo, avšak doň sa nezmestila 115-metrová jachta Romana Abramoviča s menom Pelorus. Stála 129 mil. USD. Namiesto móla jej ponúkli miesto v strede mesta. Jachta má 22 izieb, bazény, multimediálnu kinosálu, systém raketovej kontroly, miniatúrnu ponorku a dve pristávacie plochy pre vrtuľníky. Obsluhuje ju štyridsaťčlenná posádka.
Ak sa vyplatilo pozrieť si jachtu Romana Abramoviča, prejav Igora Šuvalova stál za vypočutie. Médiá ho označili za hrdinu fóra. Oznámil, že štát zmenší počet svojich zástupcov v štátom kontrolovaných firmách. Nahradí ich nezávislými riaditeľmi.
Vláda zavedie taký princípy corporate governance v štátnych korporáciách, aby konali úplne otvorene. Okrem toho prezident povedal, že zníži počet neprivatizovateľných firiem a štát bude podporovať štúdium ruských študentov na popredných univerzitách kdekoľvek vo svete.
Jeho prejav sa zapáčil aj preto, lebo Rusi už neradi osem rokov počúvajú o svojich nedostatkoch. Mimochodom, Vladimír Putin v Sankt Peterbugu nebol.

Elena A. Mostovščikovová, spolupracovníčka HN v Moskve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:08