StoryEditor

Bližší Arab ako Rakúšan

10.03.2008, 23:00

Keď hatinovci predávali Slovnaft, málokto by tipoval Maďarov. Oznámenie, že víťazom rokovaní s našimi privatizérmi je MOL, vyvolalo množstvo nacionalistických výkrikov. Vždy nahnevanými motoristami počnúc a jedným (nie vždy v najlepšej kondícii) Žilinčanom končiac. Málokto sa vtedy pýtal, či je MOL naozaj maďarský. Pravdou bolo, že v skutočnosti ho ovládali britské a americké fondy, pričom maďarská vláda disponovala len záchrannou brzdou v podobe takzvanej zlatej akcie.

Odvtedy, a najmä v uplynulých siedmich mesiacoch sa veci pohli významne dopredu. Z MOL-u, ktorý začiatkom dekády stihol napríklad aj pytačky v PKN Orlen, sa stal významný hráč na stredoeurópskom trhu s ropou a jej derivátmi a túto zmenu pomerov bolo cítiť "až" v rakúskom Schwechate. Tamojší OMV preto začal postupne zvyšovať svoj podiel v maďarskej korporácii. Keď ho zvýšil na pätinu, maďarská vláda zakročila a prijala zákon, podľa ktorého by s takýmto násilným, nepriateľským (čiže manažmentom neriadeným) prevzatím musela súhlasiť aj vládna administratíva v Budapešti.

Odhliadnuc od toho, že tento zákon je Európskou komisiu považovaný za protekcionistický a Budapešť sa ho bude musieť zrejme skôr či neskôr vzdať, Maďari obmedzili voľný pohyb kapitálu. A výsledok? Po tom, ako nemohli prísť nežiaduci Rakúšania, dohodol sa manažment MOL-u na strategickom partnerstve (rozumej na akcionárskom vstupe) s českým ČEZ-om. A včera ako blesk z jasného neba prišla správa, že podobnú dohodu manažment podpísal aj so štátnou firmou z Ománu.

V čom sú teda Rakúšania horší od Čechov či jeho excelencie ománskeho sultána Maqboola Ali Sultana? Aj týmto sa už začala zaoberať Európska komisia. Na jednej strane jej prekáža protekcionizmus, na strane druhej však vidí problém v tom, že veľký petrochemický koncern, ktorý by vznikol akvizíciou OMV v Maďarsku, zníži konkurenciu na trhu.

Odkaz je teda jasný: radšej štátne firmy z Blízkeho východu a neropné spoločnosti z Česka, ako odborníci na ropu a plyn z Rakúska. A všetci tí, ktorí pred pár rokmi hovorili o pomaďarčovaní slovenského priemyslu, môžu len ticho zízať na veľkú partiu, ktorú rozohrali neveľké korporácie a v ktorej Jackpote je aj toľko ospevovaný a zatracovaný Slovnaft.

Tomáš Velecký, vedúci Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:55