StoryEditor

Naďalej pozitívny trend

29.01.2008, 23:00

Ministerstvo financií včera zverejnilo najnovšiu prognózu vývoja ekonomiky Slovenskej republiky, ktorá zainteresovaných zrejme neprekvapila. Oproti septembru 2007 sa potvrdili pozitívne vývojové trendy v oblasti rastu hrubého domáceho produktu, spotreby, investícií, exportu, a teda aj zamestnanosti a reálnych miezd.
Pozitívnejšie vyzerá aj vývoj bilancie zahraničného obchodu. I napriek tomu, že došlo k zvýšeniu prognózy rastu hrubého domáceho produktu v roku 2008 oproti predchádzajúcej prognóze o 0,7 percentuálneho bodu viac až na 7,5 percenta HDP, naďalej vychádzame z predpokladu, že pri hrubom domácom produkte postupne dochádza k jeho stabilizácii a že v najbližších rokoch sa bude pohybovať na úrovni, ktorá by nemala prekročiť rekordy z minulých období. K zvýšeniu prognózovaného rastu HDP dochádza aj v dôsledku predpokladaného vstupu Slovenska do eurozóny od 1. januára 2009.
Najmarkantnejšia zmena sa dotýka prognózovanej miery inflácie. Harmonizovaná miera inflácie by v tomto roku mala dosiahnuť 3,1 percenta, teda o 1,3 percentuálneho bodu viac oproti prognóze zo septembra 2007. Pod tento vplyv sa nepochybne podpísal nárast cien potravín a cien ropy. K zvýšeniu inflácie však dochádza v rámci celej eurozóny a i napriek zvýšenej prognóze miery inflácie budeme podľa prognózovaného vývoja pod referenčnou hranicou, a to s dostatočnou rezervou.
Pokračujúci pozitívny makroekonomický trend vývoja ekonomiky a obozretná fiškálna politika vytvárajú tak veľmi dobrý základ pre makroekonomickú stabilitu, ktorá je základom pre rozvoj podnikania a rastu životnej úrovne občanov.

František Palko je štátny tajomník Ministerstva financií SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:10