StoryEditor

Bezchybný svet

27.03.2008, 23:00

Vláda nenavrhne zúženie miery imunity ústavných činiteľov a poslanci parlamentu takýto návrh v žiadnom prípade neschvália. Aj takto možno interpretovať aktuálne trápenie okolo ikstého pokusu okresať nadštandardnú ochranu ústavných činiteľov. Takýto postoj je dokonca v absolútnom súlade s programovým vyhlásením vlády. Kľúčový dokument koaličnej trojky Smer - HZDS - SNS totiž o imunite poslancov vôbec nehovorí. Pre istotu.
Zrejme preto kalí vodu okolo imunity osamotený šéf parlamentu, zhodou okolností vysoký predstaviteľ Smeru-SD, Pavol Paška. Úlohu bojovníka s veternými mlynmi si osvojil pomerne rýchlo. Návrhy na zúženie poslaneckej imunity s rovnako romantickým odhodlaním ako rytier Don Quijote. Paškovi najskôr neprešiel návrh na zrušenie priestupkovej imunity. Keďže ho odmietli podporiť aj stranícki kolegovia, neprežil ani prvé čítanie. Miesto rezignácie sa však šéf parlamentu na práve prebiehajúcej schôdzi pokúša nasadiť tejto fraške punc absurdity. Po tom, ako mu neprešiel návrh na čiastočné okresanie imunity, vyrukoval Paška so zámerom imunitu zrušiť úplne. Dôvod? Argumentuje tým, že dôvodom na zrušenie poslaneckej imunity je zrovnoprávnenie poslancov s ostatnými občanmi. Ťažko si predstaviť, že v parlamente je jediný poslanec, ktorý verí, že podobný návrh môže prejsť. Návrh na úplné zrušenie imunity odmietnu zrejme aj poslanci, ktorí inak nemajú problém s jej okresaním. Ak sa naši volení zástupcovia odmietajú vzdať privilégia beztrestne prekračovať rýchlosť na cestách, prípadne odmietnuť dychovú skúšku, viera v to, že si zrušia imunitu úplne, hraničí s limitmi danými zdravým rozumom. Otázkou ostáva, prečo potom Paška návrh predložil.
Iniciatívami na obmedzenie poslaneckej imunity sa poslanci zaoberajú pravidelne už niekoľko rokov. Väčšinou s rovnakým výsledkom - odmietnu ich. Politici radi hovoria, že proti obmedzeniu imunity nemajú vecné výhrady. Len sa vraj boja, že by ich prípadnú slabšiu ochranu mohol niekto zneužiť. A tak si ju starostlivo strážia. Preto sme roky svedkami opakujúceho sa scenára - jeden poslanec nocou uniká policajnej hliadke, druhý havaruje a následne sa prizná, že čo-to vypil, tretí z miesta nehody pre istotu zmizne. Všetci chránení imunitou. O pár mesiacov sa na nás tí istí ľudia smejú z predvolebných bilbordov. Úsmevy bez najmenšieho kazu. Majú predsa imunitu.

Marek Tettinger, zástupca šéfredaktora, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:17