StoryEditor

Dvaja Ficovia

Na euro sme (relatívne) pripravení, no musíme popracovať na podmienkach na jeho prevzatie. Taký je odkaz Slovensku od eurokomisára pre menové záležitosti.
Ako ho čítať. Je síce pravdou, že sa nám darí stláčať problematickú infláciu v ústrety jej referenčnej hodnote a Národná banka robí kus práce aj pri stabilizácii meny, ale... Vláda so svojím už beztak nesuverénnym vystupovaním na medzinárodnej scéne nedáva bruselským bankárom pevnú garanciu, že po prijatí eura nenastane veľký tresk v podobe prosociálneho a propopulistického míňania. Almunia ako by sa nám snažil ukázať, že nízky deficit je pre krajinu dôležitý aj bez eura - a že kritériá treba udržať.
Z tohto pohľadu má Slovensko dvoch Robertov Ficov. Jeden euro chce, druhý nie. Ten čo chce, túži po tom, aby to bol práve on, kto krajinu po rokoch snáh privedie k mene, ktorá má pre nás množstvo ekonomických výhod. Chce si aj takto pripísať ďalšie malé osobné víťazstvo nad bývalou koalíciou. Na tomto Ficovi leží tieň jeho (voličmi dávno zabudnutej) kritiky európskeho menového systému ešte z opozičných čias.
Druhý Fico myslí strategicky. Dobre vie, že skúsenosti z Nemecka či najnovšie Slovinska ukazujú, aký ťažký pre ľudí - voličov je prvý rok po prijatí eura. Práve ten rok, ktorý bude u nás predvolebný. Tento Fico si pred svojím druhým ja neobháji, že za plné peňaženky mincí alebo drahšie služby a niektoré potraviny bude volič viniť jeho. Vie totiž aj to, ako to môže prederaviť jeho politický dáždnik zaplátaný plynovými päťdesiatkorunáčkami, zdravotníckymi dvackami a desaťkorunami detských prídavkov.
Nízky euroentuziazmus cítiť aj v okolí premiéra. Zatiaľ čo minister Počiatek tvrdí, že na prípravy je ešte čas, firmy už kalkulujú, ako ušetriť napríklad na príprave eurových infosystémov. Zatiaľ čo sa splnomocnenec pre euro bezmocne prizerá, ministerstvo opäť vyhlasuje ďalší, už dvakrát spackaný tender na eurokampaň. Všetko je teraz v rukách jedného z dvoch premiérov, ktorý to bude?

Juraj Danielis, zástupca šéfredaktora HN, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:36