StoryEditor

Nezmyselný tlak na obchodníkov

23.09.2008, 00:00


Toľko diskutovaná novela Trestného zákona (doplnenie § 269 -- poškodzovanie spotrebiteľa), pripravená v súvislosti so zavedením eura, vznikala ťažko. Prvú verziu dokončilo ministerstvo spravodlivosti v júni. Zistilo sa však, že podľa nej by trestné konanie voči nepoctivému podnikateľovi sotva viedlo k efektívnemu koncu. Zlepšiť dikciu novely sa podarilo vďaka kritike v médiách -- ministerskí úradníci tak vlastne dostali od médií bezplatné školenie.

Preto sa do Národná rada SR dostal odlišne formulovaný spomínaný sporný paragraf, kde je oveľa jasnejšie charakterizovaný subjekt previnenia: "Oprávnená osoba na strane predávajúceho (ktorá) určí cenovú ponuku." Ak ju určí v rozpore s regulačným výmerom tak, že prekročí ministerským výmerom stanovenú maximálnu cenu, bude obvinená a môže byť odsúdená na šesť mesiacov až tri roky. Združeniu slovenských spotrebiteľov sa zdá takýto trest prísny. Myslíme si, že po 1. novembri 2008, keď § 269 začne platiť, sa za takéto prečiny nebude zatvárať. Úprava má pôsobiť preventívne proti nerešpektovaniu cenových regulačných nástrojov.
Iná otázka je, či novela cenového zákona nedáva ministerstvu financií príliš veľké možnosti na cenové nástroje. Zavádza sa totiž znova diskutabilná vecná regulácia. Najmä ten jej druh, keď pre nejaký tovar ministerstvo nariadi "záväzný postup pri tvorbe cien", sa nám zdá ťažko uplatniteľný.

Novela sprísňuje povinnosť viesť si cenovú evidenciu. Prakticky pri každej tovarovej položke bude musieť obchodník robiť kalkuláciu nákladov a zisku, aby vedel pri kontrole preukázať, že jeho zisk je primeraný a náklady ekonomicky oprávnené. Pre neregulované tovary to bude platiť tiež, aby prípadnej kontrole obchodník umožnil porovnanie s cenou, za ktorú tovar predával, kým nebol regulovaný. Takáto úprava je od ministerstva financií alibizmus a pre obchodníka s "Rozličným tovarom" v miniobchodíku nesplniteľná povinnosť. Toto ustanovenie v pripomienkovom konaní kritizovala aj Národná banka Slovenska, upozornila, že je nevykonateľné.
Prikláňame sa k predpokladu centrálnej banky, že zavedenie eura spôsobí zvýšenie rastu cien o 0,3 %. Samozrejme v priemere, najhoršia situácia môže byť -- nie v zatracovaných nadnárodných reťazcoch, ale v obchodoch, ktoré sa tešia akémusi lokálnemu monopolu. Najmä preto, že pre určitú skupinu ľudí je nejaký región zle obslúžený verejnou dopravou.

Na druhej strane kvitujeme, že v novele Trestného zákona ministerstvo spravodlivosti doplnilo ďalšiu skutkovú podstatu -- trest za nekalé obchodné praktiky voči spotrebiteľovi. Tie sú vymenované v prílohe zákona o ochrane spotrebiteľa č. 250/2007. Patria k nim napríklad akcie, kde predajca klamlivo tvrdí, že výrobok je k dispozícii iba veľmi obmedzený čas, nepravdivé tvrdenie, že výrobok je schopný liečiť choroby, že výrobok je grátis, a pritom sa za jeho dodanie platí.

Postihovať je možné, ak obchodník vytvorí pyramídovú schému, kde zainteresuje ďalších spotrebiteľov a prv zúčastnení spotrebitelia získajú výhody -- znaky multilevel marketingu. Môže postihnúť aj agresívne obchodné praktiky, kam patria ponuky, že vyhrá alebo vyhral nejakú cenu v hre, ak sa niekde za poplatok zaregistruje či zatelefonuje na platené číslo a ďalšie.

Juraj Vechter, aktivista Združenia slovenských spotrebiteľov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:28