StoryEditor

Ministrovi Izákovi tikajú "Jureňove stopky"

16.12.2007, 23:00

Minister životného prostredia Jaroslav Izák (nominant SNS) je v pozícii, do ktorej sa asi pred pol rokom dostal ešte vtedy minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). Až tak obhajoval zástupcu ĽS-HZDS v Pozemkovom fonde (Bríza), že sa mu to stalo osudným. Bola to chyba, ktorej dôsledky ešte netušil. S odstupom času sa však ukázalo, že vtedy mu začali stopky odmeriavať čas jeho ministrovania. Rovnaká časomiera začala odmeriavať čas aj ministrovi Izákovi. Štartom nie je len kauza sťahovania štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku z Banskej Štiavnice do Žiliny a zmätky, ktoré okolo toho robí.
V novembri minister Izák rozhodol, že riaditeľstvo podniku príde do Žiliny a do budovy firmy blízkej jeho straníckemu šéfovi Jánovi Slotovi a bude jej za to platiť nájomné, hoci v Banskej Štiavnici má vlastnú, navyše čerstvo zrenovovanú budovu. Keď ho pri tom médiá pristihli a o prípad sa začal zaujímať aj parlament, minister Izák svoje rozhodnutie zmenil. Aj keď tak zabránil rozsiahlejšiemu škandálu, ako manažér sa znemožnil. Hoci riaditeľstvo podniku do Žiliny asi predsa len pôjde, bude v podnájme inej firmy. Nie súkromnej, ale v budove štátnych Lesov SR. Touto zmenou zvolil minister len menšie zlo. Teraz sa o ňom môže povedať iba to, že vlastne nevie, čo chce.
Argumenty Izáka a riaditeľa podniku Petra Nemčoka, ktorými sa pokúšajú odôvodniť sťahovanie, sú detinské. Raz za to "hovoria všetky odborné argumenty", ktoré však nepredložili. Ako dôvod použili Vodné dielo Žilina, kde podnik "vykonáva dôležitú časť svojich úloh". A to napriek tomu, že to nie je úloha riaditeľstva podniku, ale najmä Odštepného závodu povodia Váhu. Ak by to nestačilo, rezort siahol po otvorenom klamstve: Banská Štiavnica vraj "nemá v oblasti vodárenstva žiadnu tradíciu", a tak nie je dôvod tam ostať. (Pritom v budove, kde teraz podnik sídli, chce jeho riaditeľstvo zriadiť stredisko historických vodných stavieb. Koľko to bude stáť, nevie.) Čerešničkou na argumentačnom "maglajzi" je odôvodňovanie sťahovania pre znižovanie cestovných nákladov. To by však riaditeľ musel ísť príkladom a vymeniť svoje "nadupané" auto za úspornejšie. Pritom riaditeľstvo podniku ani ministerstvo doteraz nevyčíslili finančné dosahy zmeny sídla. Ak by sa ich šéfovia takto správali v súkromnej firme, už by sa balili... Premiér Robert Fico je zatiaľ k ministrovi Izákovi zhovievavý.
Nemčok a Izák sú malé figúrky na to, aby sťahovanie presadili. Sú len vykonávatelia rozhodnutia. Tí najpovolanejší nielen tušia, ale aj vedia... A hoci oficiálne mlčia, "za dverami" rozprávajú. Riaditeľ podniku pred svojimi pracovníkmi napríklad tvrdil, že ho do sťahovania tlačia. Podobne je to aj s ministrom, hoci o tom nehovorí. Za neho však rozprávajú iní ľudia z rezortu. Podľa nich by sťahovanie mohol zastaviť len premiér. Je jasné, s kým by mal predtým hovoriť. So Slotom.
Mohlo by sa zdať, že odchod riaditeľstva do Žiliny je nepodstatný na to, aby sa mu médiá až tak venovali. No nejde "len" o osud 67 ľudí. Podľa vodohospodárov motívom sťahovania môžu byť aj miliardy korún, ktoré podnik prvý raz dostane v budúcom a v ďalších rokoch na výstavbu protipovodňových zariadení a ich rozdeľovanie stavebným a iným firmám blízkym SNS. Aj keď si premiér zatiaľ drží kauzu "od tela", sleduje ju. No nielen to. Niektorí funkcionári Smeru-SD považujú Izáka za nevýrazného a najslabšieho ministra tejto vlády. Aj preto mu začínajú tikať "Jureňove stopky".

Vladimír Turanský redaktor ekonomického oddelenia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:15