StoryEditor

Potrebujeme kvalitný Zákonník práce

17.02.2002, 23:00

Podnikateľská aliancia Slovenska -- stála konferencia Centrum pre hospodársky rozvoj (CPHR) o zlepšovaní podnikateľského prostredia (PAS) navrhuje odloženie účinnosti novelizovaného Zákonníka práce, ktorý by mal platiť od 1. apríla. Zároveň bude presadzovať jeho komplexné prehodnotenie. Cieľom je, aby tento kľúčový predpis prispel k skvalitneniu podnikateľského prostredia na Slovensku, ako základnej podmienky hospodárskeho rastu. Uplatnenie nového Zákonníka práce od 1. apríla by negatívne ovplyvnilo podnikateľské prostredie a trh práce na Slovensku. Medzi hlavné nedostatky patrí obmedzenie pružnosti pracovného času a nadčasov, zrušenie dohôd o pracovnej činnosti, neúmerné zvyšovanie nákladov na rozhodovanie a fungovanie podnikateľských subjektov a obmedzujúce predzmluvné vzťahy. Negatívne dosahy nového Zákonníka práce by sa mohli prejaviť zvyšovaním celkových výrobných nákladov, zvýšenou neochotou zamestnávateľov uzatvárať nové pracovné zmluvy, rastom nezamestnanosti a následným znížením kvality života na Slovensku.
V prípade, ak by nový Zákonník práce predsa nadobudol účinnosť v pôvodne schválenom termíne, PAS bude ešte predtým presadzovať odstránenie hlavných nedostatkov. Bude považovať za nevyhnutné následné komplexné prehodnotenie tohto predpisu a prijatie takého zákona, ktorý by zohľadňoval potreby zamestnancov i zamestnávateľov, a teda celej ekonomiky. Nový kvalitný a moderný zákon by mal viesť k rozvoju podnikania, znižovaniu nezamestnanosti a zvyšovaniu životnej úrovne obyvateľov Slovenska. Zároveň by mal byť v súlade s právom EÚ a s medzinárodnými dohovormi ratifikovanými Slovenskou republikou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:42