StoryEditor

Po nových diecézach aj noví biskupi

20.02.2008, 23:00

Katolícka cirkev na Slovensku prechádza výraznou územnou reorganizáciou. Ešte v januári pápež Benedikt XVI. upravil usporiadanie gréckokatolíckej cirkvi a minulý týždeň pápežský legát, kardinál Jozef Tomko, oznámil zmeny aj v rímskokatolíckej cirkvi. O delení diecéz sa šepkalo už veľmi dlho, no povedať presne, kedy k tomu dôjde, sa nikto neodvážil. Aj keď v rámci Konferencie biskupov Slovenska sa na zmenách rozlohy a hraníc diecéz pracovalo pod vedením banskobystrického biskupa Rudolfa Baláža už od roku 2002, konečné rozhodnutie musel urobiť pápež Benedikt XVI. Veľvyslanec Vatikánu na Slovensku Henryk Józef Nowacki, ktorý sa na príprave zmien tiež podieľal, sa výsledkov nedočkal -- koncom roku 2007 ho pápež vymenoval za nuncia v Nikarague.
Slovensko dnes tvoria dve cirkevné provincie: východná a západná. Výraznými zmenami prešla najmä západná časť. Istý čas sa hovorilo, že k zmenám by mohlo dôjsť aj vo východnej provincii, kde by sa košické arcibiskupstvo rozdelilo na dve časti. Nakoniec však na východe došlo len k jednej malej zmene v dislokácii dekanátu v Brezne.
Na čelo Bratislavskej arcidiecézy a zároveň za metropolitu Slovenska bol vymenovaný doterajší pomocný biskup Stanislav Zvolenský, rozvážne pôsobiaci cirkevný právnik, absolvent prestížnej Pápežskej gregoriánskej univerzity v Ríme.
Doterajší arcibiskup Ján Sokol prestal byť metropolitom, pokračovať bude ako trnavský arcibiskup. Cirkevnému právnikovi Jánovi Dudovi sa vidí trochu "sofistikované" ponechanie trnavského arcibiskupstva, lebo nebýva bežnou praxou, aby v jednej cirkevnej provincii existovali dve arcibiskupstvá, z ktorého jedno je podriadené druhému. Pravdepodobne sa tak rozhodlo pre osobitný význam Trnavy v cirkevnej histórii.
Svoju nespokojnosť s novým usporiadaním diecéz veľmi otvorene prejavila SMK. Poslankyňa Klára Sarközy odovzdala predsedovi KBS Františkovi Tondrovi list obsahujúci požiadavku pomocného maďarského biskupa so širšími kompetenciami v Trnavskej arcidiecéze a v ostatných diecézach poverených vikárov. Pastoráciou maďarských veriacich, ktorí majú veľký nedostatok kňazov (v mnohých prípadoch musia omše v maďarčine slúžiť slovenskí kňazi), bol už dávnejšie poverený pomocný trnavský biskup Ján Orosch.
Katolíkov maďarskej národnosti by malo vážne znepokojiť vyjadrenie SMK, v ktorom sa píše, že strana "rešpektuje autonómiu cirkvi a nemieša sa do cirkevných záležitostí, no vyhradzuje si právo na prezentovanie názorov veriacich maďarskej národnosti na aktuálne otázky duchovného života". Názor, že úlohou politickej strany je prezentovanie názorov veriacich, je skutočne pozoruhodný. Za emotívnymi prejavmi SMK možno stojí akési podvedomé znechutenie, že biskupským sídlom sa stala aj "Slotova" Žilina.
Aj keď územná reorganizácia zostane v platnosti dlhé desaťročia, zmeny v slovenskej katolíckej cirkvi sa nekončia. Po územných zmenách prídu čoskoro na rad personálne výmeny. Tohto roku sa 75 rokov, v ktorých je biskup povinný podať pápežovi rezignáciu, dožijú arcibiskup Ján Sokol a rožňavský biskup Eduard Kojnok, na ďalší rok košický arcibiskup Alojz Tkáč. Benedikt XVI. rozhodne, či ich vo funkcii nechá ešte nejaký čas alebo vymenuje ich nástupcov. Minimálne v prípade trnavského arcibiskupstva sa dá očakávať, že na čelo veriacich sa čoskoro postaví nový biskup.

Imrich Gazda, spolupracovník HN 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:54