StoryEditor

Kto nezaplatí, tak ten nezasvieti

26.09.2007, 00:00

Hoci TASR už včera priniesla správu o tom, že vláda na svojom rokovaní v Tisovci schválila návrh zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom, faktom je, že o osude koncesionárskych poplatkov sa má rozhodnúť až dnes. Ani nová formulácia poplatkov však nemôže zakryť, že predkladateľovi, ktorým je minister kultúry, ide o vitamínovú injekciu podvyživeným pacientom. Podľa generálnej riaditeľky sekcie médií a audiovízie N. Slavíkovej "nový systém vyberania koncesionárskych poplatkov od všetkých odberateľov elektriny má priniesť verejnoprávnemu rozhlasu a televízii viac peňazí a podporiť tak ich nezávislosť", čo znie pri pohľade na momentálne dianie v STV a na zámery s približne desiatkou nepohodlných rozhlasákov dosť bizarne. Kým od personálneho obsadenia televíznej aj rozhlasovej rady závisí vedenie oboch verejnoprávnych médií a personálne obsadenie oboch rád závisí od výsledkov volieb, je nezávislosť STV aj SRo značne limitovaná. Napokon, bola taká vždy.
Podstata nového zákona je však skutočne ekonomická - kým dnes podľa dôvodovej správy k zákonu získavajú STV a SRo od koncesionárov približne 2,1 mld. korún, podľa nového zákona by mali dostať približne o miliardu viac (a rozdeliť si ich v pomere 7 : 3). Platiť by mali všetci odberatelia energie, čím chce predkladateľ spoplatniť aj doterajších neplatičov - ktorých odhaduje takmer na pol milióna. Sankciou za neplatenie poplatkov, ktorou má byť vypnutie elektriny, predkladateľ zrejme očakáva, že obyvateľ Slovenska je dostatočne vycvičený na to, aby vedel rozlišovať medzi väčším a menším zlom. A tiež medzi "blbým" a žiadnym programom.
Zásada, že nikto by nemal platiť viac, ale spoplatnený bude väčší počet používateľov verejnej služby, má svoju logiku - ak predpokladáme, že sa nepochybuje o potrebe verejnej služby. Návrh, aby od platenia poplatkov boli úplne alebo čiastočne oslobodení ťažko zdravotne postihnutí a ich opatrovníci v spoločnej domácnosti, dôchodcovia a ľudia v hmotnej núdzi, je prijateľnou verziou solidarity. Dovolím si však pochybovať, či je ňou aj návrh, aby boli od platenia oslobodení aj všetci tí, ktorých vymenúva návrh zákona, t. j. "vyberateľ úhrady, Telekomunikačný úrad SR, Rada pre vysielanie a retransmisiu, SRo, STV, zariadenia Zboru väzenskej a justičnej stráže, predškolské zariadenia a školy, nemocnice a liečebne, zariadenia sociálnych služieb, zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, fyzické osoby a právnické osoby, ktoré požívajú diplomatické výsady a imunity".
Možným principiálnym problémom je však určenie platieb právnických osôb zamestnávajúcich viac ako tri osoby - kým doteraz bola platba koncesionárskych poplatkov nadviazaná na vlastníctvo televízneho alebo rozhlasového prijímača, čo bolo systémové, hoci obchádzané opatrenie, podľa nového návrhu má platiť právnická osoba podľa počtu zamestnancov a bez ohľadu na počet využívaných prijímačov (140 Sk za 3 až 9 zamestnancov a 14 000 Sk za viac ako 1 000 zamestnancov). Platí teda aj za tých, ktorí už za užívanie verejnej služby poskytovanej STV a SRo raz zaplatili - ako odberatelia elektrickej energie.
Čo je teda prinajmenej nefér.

Róbert Kotian, komentátor HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:58