StoryEditor

Bushova misia na Blízkom východe

07.01.2008, 23:00

S cieľom podporiť pokrok v blízkovýchodnom procese, formálne obnovenom po siedmich rokoch na konferencii v Annapolise, odchádza v utorok americký prezident George Bush na svoju prvú oficiálnu návštevu Izraela a palestínskeho autonómneho územia na západnom brehu Jordánu.
Vyše týždňová cesta, na ktorej chce prezident získať aj podporu arabských štátov pre svoje úsilie zbrzdiť "agresívne ambície" Iránu, zavedie Busha aj do Kuvajtu, Bahrajnu, Spojených arabských emirátov, Saudskej Arábie a Egypta.

Slabé postavenie Olmerta aj Abbása
Blízkovýchodnou misiou chce Bush nadviazať na novembrovú medzinárodnú konferenciu v Annapolise, na ktorej Izrael a Palestínčania vyjadrili odhodlanie dosiahnuť do konca tohto roku dohodu o vzniku samostatného palestínskeho štátu. Od jej skončenia však mierové rozhovory takmer vôbec nepokročili.
Zásadná zmena sa neočakáva ani počas troch dní, ktoré strávi Bush v Izraeli a Predjordánsku. Podľa doterajších informácií nemá pripravený žiadny konkrétny návrh, nečaká na neho riešenie žiadnych kľúčových otázok a nemá v pláne ani spoločné trojstranné stretnutie s predstaviteľmi Izraela a Palestíny.
Najväčším problémom postupovania podľa mapy dohodnutej v Annapolise je slabé postavenie izraelského premiéra Ehuda Olmerta a palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Olmert čelí výraznému poklesu popularity aj krehkej vládnej koalícii, a Abbás v skutočnosti vládne iba na západnom brehu Jordánu, kým pásmo Gazy je pod kontrolou radikálneho hnutia Hamas, ktoré bojkotuje rokovania s Izraelom a tvrdí o USA, že presadzujú iba izraelské záujmy. Z rovnakých pozícií Hamas kritizuje aj túto Bushovu návštevu.
O ochote či schopnosti súčasného izraelského a palestínskeho vedenia dosiahnuť ďalší pokrok možno napovie stretnutie Olmerta s Abbásom, ktoré sa má uskutočniť v utorok tesne pred stredajším príletom amerického prezidenta do Jeruzalema. Istou podporou nádejí by mohlo byť nedávne Olmertovo priznanie, že Izrael neplní dohody a pokračuje v osídľovaní palestínskych území, čo sa všeobecne považuje za ústretový krok zo strany Izraela.

Snaha kompenzovať Irán
Bushovo intenzívne angažovanie sa v blízkovýchodnom procese v závere jeho funkčného obdobia, keď sa pozornosť skôr presúva na voľbu jeho nástupcu, hodnotia politickí analytici ako snahu zostať na očiach verejnosti a zanechať za sebou dedičstvo, ktoré nebude spájané len s jeho nepopulárnou vojnou v Iraku. Prezident si podľa nich tiež uvedomuje, že iba zameranie sa na najkomplikovanejší problém regiónu môže zvýšiť dôveryhodnosť USA v tejto oblasti a zároveň vykompenzovať rastúci vplyv Iránu.
Napriek konštatovaniu amerických tajných služieb, že Irán v jadrovom programe od roku 2003 nepokračuje, označuje Bush tento štát za stálu hrozbu. Teherán podľa neho naďalej vyvíja strely s dlhým doletom a neplní medzinárodnú požiadavku ukončiť program obohacovania uránu. Irán obvinenia odmieta a tvrdí, že jeho jadrový výskum má výhradne mierové zameranie.
V sobotňajšom rozhlasovom prejave Bush povedal, že kým sú na stole všetky varianty, verí v možnosť riešiť problém diplomaticky. Za spôsob, ako to dosiahnuť, označil medzinárodnú izoláciu Iránu.
Pri návšteve Blízkeho východu bude Bush podľa izraelského denníka The Jerusalem Post rokovať s tamojšími spojencami USA o "bezpečnostnom pláne", ako čeliť Iránu. Hoci denník žiadne podrobnosti neuviedol, arabskí diplomati, na ktorých sa odvoláva, očakávajú, že ponúkne tesnejšiu vojenskú spoluprácu Jordánsku, Egyptu a umierneným spojencom okolo Perzského zálivu.
Irán však Bushovu misiu už vopred označil za zasahovanie do vzťahov medzi krajinami regiónu a zopakoval svoje stanovisko, že úsilie USA o mier na Blízkom východe je len zásterkou, ako ubrániť záujmy sionistického režimu.

Cestu sprevádzanú bezprecedentnými bezpečnostnými opatreniami začne Bush v stredu rokovaniami s Olmertom a izraelským prezidentom Šimonom Peresom. Na ďalší deň bude rokovať v Ramalláhu na západnom brehu Jordánu s Abbásom a palestínskym premiérom Salámom Fajádom. V piatok sa stretne so splnomocnencom EÚ a bývalým britským premiérom Tonym Blairom a navštívi jeruzalemský pamätník obetiam holokaustu Jad Vašem. Po návštevách Kuvajtu, Bahrajnu, SAE a Saudskej Arábie zakončí misiu rokovaním s egyptským prezidentom Husním Mubarakom.


Jaroslav Richter, ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 23:12