StoryEditor

Okná sú otvorené, Bill môže odletieť

08.01.2008, 23:00

Bill Gates sa v lete z Microsoftu vytratí a bude sa venovať už len filantropii. Vyzerá to tak, že navždy. Táto správa včera obletela celý svet, ale nik nezostal omráčený. Tvorca spoločnosti, ktorej hodnota presahuje hrubý domáci produkt Slovenska, bol na odchode už dávnejšie a uplynulé dva roky korporáciu neriadil.
Sám seba zvykol pasovať už len za vizionára a konzultanta. Viac ako čokoľvek iné bol však najmä obchodníkom, ktorý na samom začiatku kariéry dokázal predať to, čo nemal. S touto svojou schopnosťou zarobiť rýchle prachy sa neuspokojil a obklopil sa ľuďmi, ktorí radi programovali. O tom, že nemal len srdce obchodníka, ale aj oko vizionára, svedčí fakt, že sa rozhodol predávať softvér v čase, keď ešte nikdy nikto softvér nepredal. Tak vznikol Microsoft, ktorého akcie dnes Gatesovi zaručujú jednu z prvých priečok rebríčka najbohatších z bohatých.
Gatesove produkty ako DOS či Windows v skutočnosti jeho neboli. DOS kúpil od mladíka v Seattli, a neskorší Windows bol pôvodne nápad konkurenčného Applu Steva Jobsa. Že dokázal zarobiť na cudzích nápadoch, svedčí len o jeho géniovi obchodníka. Celý svet je teraz zvedavý, ako svojho génia využije v oblasti, ktorej sa hodlá venovať. Aj filantropia čaká na objavenie nových horizontov, rovnako ako kedysi blikajúce skrinky, ktoré sa stali počítačmi až po dodaní operačného systému.

Tomáš Velecký, vedúci Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:41