StoryEditor

Demokracia po rusky alebo skazka o medveďovi a ovci

02.12.2007, 23:00

Rusi vo včerajších voľbách nesklamali. Drvivou väčšinou poslali svetu jasný signál, ako si predstavujú demokraciu s ruskou príchuťou. Všetko je presne tak, ako diktujú príručky o demokracii -- vodca národa Vladimir Putin už nebude tretíkrát kandidovať za prezidenta, moci sa však rozhodne nevzdá. Stačí trochu poprehadzovať právomoci a z vodcu národa -- prezidenta sa stane vodca -- premiér.
Presne o to išlo v parlamentných voľbách, ktoré sa zmenili na akési "referendum" o Putinovi. To sa skončilo podľa očakávania -- dve tretiny Rusov dali najavo, že s Putinom počítajú aj do budúcnosti. Tých pár krikľúňov, ktorí prstom ukazovali na kozmetické chybičky demokracie, sa stratilo v dave. A po zvýšení hranice na vstup do parlamentu na sedem percent ich bude počuť ešte menej.
Pán Kremľa našiel elegantný spôsob, ako si pohodlne presadnúť z jedného kresla do druhého. Nikto tiež nepochybuje o tom, že v marcových prezidentských voľbách si Putin do Kremľa dosadí svojho človeka a bude tak fakticky ovládať dva najdôležitejšie posty v krajine. Všetko pritom v súlade s pravidlami demokracie, na ktoré tak rád poukazuje Západ.
Po včerajšku je teda každý spokojný. Ruský medveď zostal sýty a európska ovca celá. Takmer sedemnásť rokov po rozpade Sovietskeho zväzu Rusi opäť ukázali, že na štandardnú demokraciu západného typu ešte nedorástli, a možno dorásť ani nechcú. Veď prečo aj, keď sa ich peňaženky utešene plnia rubľami a Rusko opäť získava pozície, ktoré stratilo po roku 1991.

Pavel Novotný, redaktor zahraničného oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:37