StoryEditor

Poliaci, prepáčte nám!

29.10.2007, 23:00

Takto reagoval Sergej Kovaljov, známy ruský disident a obranca ľudských práv, po moskovskej predpremiére filmu poľského režiséra Andrzeja Wajdu -- Katyň. Filmovú drámu o vyvraždení poľských dôstojníkov a vojakov počas 2. svetovej vojny sovietskou tajnou políciou NKVD uviedli v sobotu pre pozvaných zahraničných diplomatov, aktivistov mimovládnych organizácií, vedcov, novinárov a umelcov na poľskom veľvyslanectve.
"Poliaci, prepáčte nám! To nielen komunisti sú za to vinní, aj my ostatní sme to zavinili, lebo sme majorita. My Rusi sme vtedy boli tiež väčšinou a my sme to dovolili, aby sa to stalo. Prepáčte nám!" vyhlásil Kovaljov po skončení premietania Wajdovho filmu.
Podobne reagovala aj profesorka histórie Natália Lebedievová, ktorá prvá našla v ruských archívoch dôkazy o tom, že NKVD bola zodpovedná za hromadné vyvraždenie poľských dôstojníkov. "Film mnou otriasol aj napriek tomu, že o tom viem všetko. Nikoho nenechal ľahostajným, stále cítim zvieranie srdca." Podľa historičky je to tragédia nielen poľského národa, ale aj ruského.
Iná historička, Inessa Jazborovská, sa nádejá, že Rusi tento film uvidia v kinách, lebo je určený najmä im, lebo doteraz počuli o Katyni iba samé klamstvá.
Film bude oficiálne uvedený do ruských kín 5. marca 2008, presne 68 rokov po tom, ako Josif Stalin podpísal rozkaz, v ktorom nariadil postrieľať vyše 14-tisíc poľských dôstojníkov. Medzi obeťami bol aj otec režiséra Andrzeja Wajdu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 11:57