StoryEditor

Hra na slovenskú pravicu

05.08.2010, 00:00

Parlamentná rozprava k programovému vyhláseniu vlády je celkom vtipný mix predvádzania sa poslancov so snahou presvedčiť voličov, že biele je čierne, a naopak. Prejavilo sa to najmä na vystúpení expremiéra Fica, ktorý dokáže tvrdiť, že program Radičovej kabinetu potvrdzuje, že k moci nastupuje pravicová vláda. A to existuje celkom reálny predpoklad, že predseda Smeru tento program aj čítal...

Ono sa hovorí, že "čo sa babe chcelo, to sa babe snilo“. V tomto prípade by však musela byť oná baba hluchá aj slepá, aby skutočne videla vo vyhlásení vlády nejakú razantnú "privatizáciu, liberalizáciu, dereguláciu a demontáž sociálneho štátu“.

Teda veci, ktoré v ňom vidí Robert Fico. Alebo aspoň tvrdí, že vidí. Vo vládnom programe totiž radikalizmus absentuje. Takmer všetky odvážne myšlienky z neho zmizli. Tak to hodnotia analytici, profesijné zväzy i podnikatelia. Tvrdia, že sú sklamaní a čakali viac. Viac iste čakal aj Robert Fico (a tešil sa, ako to potom otrieska pravici o hlavu), no nedočkal sa. 

Divadielko pre voličov však nehrá iba Fico, nielen on sa tvári, že vo vládnom programe je toho viac než v skutočnosti. Rovnakú hru produkuje aj koalícia, napríklad pri svojom zámere dostať verejné financie do dobrej kondície. Zatiaľ totiž počuť iba to, akú prázdnu "špajzu“ nové vládne strany zdedili, ako ju však chcú zaplniť, o tom je ticho. Česť výnimkám (najmä ministrovi práce Jozefovi Mihálovi). Celý vládny program sa totiž výrazne posunul do stredu. Pravicový z neho robia len reči politikov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:57