StoryEditor

Podnikateľský raj 

20.01.2010, 23:00

 S pojmom globálna hospodárska kríza sa od konca roku 2008 stretávame vo všetkých sférach hospodárskeho, ako aj bežného života. Na stav krízy, prípadne jej možného konca, počúvame názory odborníkov, ktoré sa rôznia. Isté však je, že jej koniec nebude okamžitý, resp. ohraničený konkrétnym dátumom. Dôsledky krízy budú doznievať postupne a ešte pomerne dosť dlho. Počas tohto obdobia dôjde v niektorých sférach ešte aj k erupciám. Z hospodárskeho a ekonomického pohľadu je veľmi dôležité už v súčasnosti nastaviť v krajine podmienky, ktorých sumár vytvára podnikateľské prostredie tak, aby bolo možné ekonomiku oživiť, reštartovať. Tieto podmienky budú limitujúce, budú totiž ovplyvňovať príchod nových investorov na Slovensko, prípadne rozširovanie súčasných aktivít. Dôležité je aj "len“ udržanie jestvujúcich aktivít a ich nepresťahovanie do inej krajiny s priaznivejšími podmienkami.

Podnikateľské prostredie ovplyvňuje veľmi veľa faktorov v štáte. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky tieto dlhodobo analyzuje a snaží sa poukázať na tie najdôležitejšie - rozhodujúce. Jednoznačne medzi ne patrí vymožiteľnosť práva, ktorá na Slovensku pokrivkáva. Nie menej dôležité sú právne normy, ktoré ovplyvňujú ekonomické, podnikateľské prostredie, ako aj zákon o minimálnej mzde, právne predpisy ovplyvňujúce odvodové a daňové zaťaženie, zákon o strategických podnikoch, zákon o konkurze a reštrukturalizácií, Zákonník práce a mnohé ďalšie. Sme presvedčení, že tieto právne normy je potrebné otvoriť a po širokej diskusii upraviť, novelizovať.

Napríklad odvodové zaťaženie patrí v súčasnosti medzi najvyššie spomedzi všetkých členských krajín Európskej únie. Pri dnešnej úrovni 35,2 % v pomere k hrubej mzde majú vyššie odvodové zaťaženie v EÚ už iba Francúzsko, Belgicko a Dánsko. V celosvetovom rebríčku v celkovom daňovo-odvodovom zaťažení v pomere k obchodnému zisku je Slovensko dokonca až na 177. mieste spomedzi 183 krajín. Asociácia preto navrhuje znížiť postupne do roku 2014 odvodové zaťaženie na úroveň 25 %, čím by sme sa dostali medzi členské krajiny EÚ s priemernou výškou odvodového zaťaženia. V praxi to bude znamenať výrazný signál pre domácich a zahraničných investorov. Bude to dôkaz tvrdení, že Slovenská republika a jej predstavitelia majú skutočný záujem na zlepšení podnikateľského prostredia. Podnikateľské prostredie ovplyvňujú aj ďalšie nástroje, ako sú štátne stimuly a príspevky, ktoré by mali vytvárať rovnosť podmienok pre všetkých investorov a podnikateľov, zahraničných, ako aj domácich.

Dnes je veľmi ťažké odhadnúť ďalší ekonomický vývoj po skončení globálnej krízy, musíme však urobiť všetko pre to, aby sme na toto obdobie boli pripravení a neťahali v porovnaní s inými krajinami za kratší koniec. Musíme sa vzájomne počúvať a rešpektovať.

Oto Nevický je generálny sekretár Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:52