StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

06.05.2003, 00:00
Die Welt
Zo spoločnej európskej zahraničnej politiky nič nezostalo. Zatiaľ čo Poľsko sa stalo jedným zo správcov Iraku a Briti, Dáni a Holanďania prisľúbili Američanom svoju pomoc pri obnove povojnovej krajiny, snívajú Nemci a Francúzi s európskymi "trpaslíkmi" -- Luxemburskom a Belgickom o "multipolárnom" svete, v ktorom budú môcť konečne Washingtonu povedať svoj názor. Následky rozkolu medzi prívržencami transatlantického partnerstva a gaullistami sa už ukazujú: Londýn, Madrid, Rím, Varšava a Budapešť ako juniorskí partneri Washingtonu na jednej strane a Paríž, Brusel, Berlín bez vplyvu a izolovaní na druhej. Kým nebude Európa pripravená odstrániť svoju vojenskú slabosť, nebude ju nikto brať vážne ako rovnocenného partnera Washingtonu. Prečo potom neprijať ponuku Ameriky ako Poliaci, Dáni a Holanďania? Učiť sa od Poľska znamená učiť sa vyhrávať. Európa by mala využiť irackú krízu a vyvodiť z bolestivých skúseností závery. Jedným z nich by malo byť: ruky preč od spoločnej zahraničnej politiky. Pod tlakom sa nedá zrealizovať. Rozdeľuje Európanov, zviditeľňuje ich slabosti a ohrozuje Európsku úniu. (Učiť sa od Poľska, Jacques Schuster, 5. 5.)

Süddeutsche Zeitung
Nielen vernosť Poľska voči Spojeným štátom je dôvodom pre ponuku Ameriky. Zdá sa, že Spojené štáty chcú rozdelením Iraku prehĺbiť nové rozdelenie Európy. Poľsko sa má posilniť, Nemecko a Francúzsko oslabiť. Vláda vo Varšave by však nemala podceniť nedôveru voči Poľsku, ktoré je nekritickým správcom amerických záujmov. Nebezpečenstvo spočíva v odcudzení krajiny od EÚ. Zložité rokovania o vstupe do EÚ spôsobili vytriezvenie u nejedného Poliaka, vstup do koalície "ochotných" priniesol naproti tomu rýchle ovocie. Zatiaľ čo si myslia, že európski susedia s nimi zaobchádzajú ako s občanmi druhej triedy, zdá sa im, že ich americkí priatelia im sprístupnili prvú ligu medzinárodnej politiky. V tejto situácii by malo Poľsko rozlišovať ilúziu a skutočnosť. Poľsko by malo svoju váhu preniesť tam, kde sa počíta: do Európy. Tu znamená niečo politicky aj vojensky. (Malý víťaz, Daniel Brössler, 5. 5.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:30