StoryEditor

Smerujeme k zániku právneho štátu

02.07.2010, 00:00

Ľavicoví voliči sú nepoučiteľní. Zopakovali chybu spred štyroch rokov. Pravicoví voliči sú sklerotickí. Zopakovali chybu spred ôsmich rokov. Pravicové strany pozývajú občanov ku kolaborácii so svojou vládou, vyzývajú na sabotovanie vlády patrónovanej ľavicou. Úhľadné a prehľadné. Aj priehľadné. Posledné volebné obdobie sa skončilo víťazstvom nad právnym štátom. Fico by sotva dokázal takto uspieť, keby mu základ nevytvoril kolektív SDKÚ o dve volebné obdobia skôr.

Skutočný rozdiel medzi pravicou a ľavicou, keď ide o právny štát, sa nedá postrehnúť voľným okom, hvezdárskym ďalekohľadom ani mikroskopom. Zákon zrušil ministerstvo životného prostredia. Politická elita uznávajúca právny štát by najskôr prijala zákon o znovuzriadení ministerstva, než by ho obnovila. Nová vládna koalícia kreslo vo vláde nadeľuje bez rozptyľovania sa zákonmi. Nádejná premiérka sa rozhodla, že podpredseda vlády pre národnostné menšiny nesmie byť dobre platenou figúrkou.

Možno s ňou plne súhlasiť, keď ide o reálne právomoci. Lenže aj vicepremiér by mal konať podľa zákona, a nie na želanie straníckych lídrov. O potrebe uzákonenia širších právomocí nezaznel ani vzdych.

V prostredí ostentatívneho prehliadania zákonov, ktoré sú základom právneho štátu, zvyšuje jediné. Sebaobrana práv a slobôd, zákonov a právneho štátu obyvateľstvom. Bez ohľadu na to, kto koho volil. Už nie je obdobie na to, aby voliči plnili rozmary politikov, vo vláde slepo podporovali predstieranú pravicu a obracali sa chrbtom k údajnej ľavici. Ľavých aj pravých treba kontrolovať, "piť im krv", keď ide o dodržiavanie zákonov. Lebo nasadený kurz v politike smeruje k úplnému zániku právneho štátu. A ten, nie politické elity, je zárukou, že radový človiečik si zachráni aspoň zostatok svojej ľudskej hodnoty, ktorú mu odoberajú všetci falošne sa usmievajúci darcovia vyšších sociálnych dávok, nižších odvodov a vyššej spravodlivosti na súdoch, ktoré sa vymkli spod každej kontroly.

Autor je sudca a bývalý ústavný sudca

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:44