StoryEditor

Divadielko ako na trhu

03.08.2010, 00:00

Pokus SPP o zdraženie plynu približne o 20 percent, ktorý neprešiel na valnom zhromaždení podniku cez zástupcov štátu, netreba brať vážne. Skôr ho treba považovať za mediálnu hru, ktorej úlohou je pripraviť si pozíciu na miernejší rast cien. Pri pohľade na vývoj cien ropy a kurzu dolára oproti euru je zrejmé, že istému zdražovaniu sa nevyhneme. Preto treba zinscenovať predstavenie o zlom a nenažranom monopole a dobrom štáte, ktorý chráni občanov. Na jeho konci, ak všetko dopadne tak, ako má, by mali byť obaja hlavní aktéri spokojní a ceny o niečo vyššie.

K poslednému zdražovaniu plynu pre domácnosti došlo ešte v roku 2006. Ficova vláda totiž urobila z nákladovo orientovanej regulácie cien pre domácnosti frašku, a to aj za asistencie regulačného úradu, ktorého skutočnej nezávislosti mohol veriť len málokto. Ceny energií tak prestali kopírovať vývoj na svetových trhoch a boli podmienené vôľou politikov. Svedčí o tom napríklad fakt, že kým SPP našiel konkurenciu pri dodávke plynu pre firmy, do segmentu domácností sa nik nehrnie. Veď komu by sa chcelo predávať so stratou...

Cenotvorbu pre domácnosti je tak potrebné postaviť z hlavy na nohy, aby plyn zlacnel, keď má zlacnieť a aby zdražel, keď má zdražieť. To je totiž niečo, čo sa na Slovensku za posledné štyri roky nedialo. Šancu na zmenu cítia pravdepodobne aj v SPP a tak prišli s návrhom, aby plyn šiel hore už od jesene. Pre novú vládu by však bolo politickou samovraždou, aby pripustila, že ceny skočia radikálne nahor. Tým by totiž nahrala na smeč Robertovi Ficovi, ktorý už pred voľbami oblepil Slovensko bilbordami hlásajúcimi, že pravica spôsobí zdraženie energií.
Čaká nás teda obdobie vyjednávania ako z orientálnej tržnice. Jedna strana bude navrhovať vysokú cenu, tá druhá sa ju bude snažiť zraziť. Popritom bude robiť všetko pre to, aby si to všimol aj volič. Štát nakoniec SPP v tomto handrkovaní sa o niečo pretlačí, ale tiež mu dovolí si zarobiť. Najväčším víťazom tejto šarvátky však bude Robert Fico. Ten bude sedieť v opozičnej lavici a smiať sa na tom, ako niekto platí jeho účet.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:17