StoryEditor

Čierne zlato rastie, na vine je dolár (komoditný komentár)

03.12.2009, 11:05
Hlavným ťahúňom rastu ceny čierneho zlata počas nočného obchodovania bol prepad hodnoty dolára súvisiaci s rastom akciových trhov a plným obnovením používania zelenej bankovky pre carry obchody.
Ropného futures kontraktu WTI s dodávkou v januári sa podarilo pripísať viac ako 0,6% a zmazať tak časť  strát presahujúcich dve percentá  po včerajšom výraznom náraste zásob publikovaných US ministerstvom pre energetiku (DoE).

Štatistika zásob

Čísla ukázali, že zásoby ropy narástli o 2,09 mil. barelov (hoci sa čakal prepad o 0,4 mil.) a podobne vyššie zásoby ako konsenzus trhu si pripísal aj benzín (+4 mil. vs +0,7 mil. bar).  Celkovo to znamená, že zásoby ropy  na úrovniach 339,9 mil. barelov sú najvyššie od augusta a objem benzínu na skladoch je najvyšší za posledných 14 týždňov.

Rezervy destilátov síce poklesli viac ako sa čakalo (-1,17 mi. bar) ale aj tak ich je ich stav vyšší o 29,9% ako priemer za posledných 5 rokov.

Aká je skutočná spotreba?

Práve štatistika zásob hovorí, že skutočný dopyt po rope a ropných produktoch ostáva utlmený, preto napriek tomu, že cena zlata rastie, ropa by mohla začať za žltým kovom zaostávať v pochode na sever. 

Priestor k rastu v budúcich dňoch teda je, ale bude ťahaný najmä silou, resp. lepšie povedané slabosťou dolára a nie fundamentmi . Ak k tomu priradíme ešte možný opätovný nárast nervozity a neistoty z Iránu možno opatrne kresliť býčí výhľad, ale... 

Technická výstraha

Je potrebné byť mimoriadne opatrný. Pretože technicky sa nachádzame v medveďom klesajúcom kanáli, ktorý sa buduje viac ako 6 týždňov. Preto niekoľko obchodníkov upozorňuje, že by sa mohla objaviť býčia pasca v okolí úrovni 80 USD/bar (to by znamenalo vymanenie sa z klesajúceho kanála pozri graf) ,čo by znamenalo silné výpredaje z týchto úrovni zo strany medveďov hrajúcich na dopytovo-ponukové reálie. 

Na to aby sa prípadný setup rastu  s podporou výpredaja dolára potvrdil, je potrebné na dennej báze zavrieť nad pásmom  a nasledujúci deň dosiahnuť vyššie high, čo by následne otváralo cestu k novým tohtoročným maximám (nad 82 dolárov/barrel) s možným cieľom až k levelom 85 USD podľa Goldman Sachs.

Ropa

Intradenný pohľad

Akceptácia rizika a volatilnejších aktív vrátane ropy rastie. To by malo dodávať opatrnú odvahu ropnému býčiemu táboru. Najmä ak sa dnes očakávajú pozitívnejšie dáta z US trhu práce a ISM nevýrobného sektora. Ten by sa tak mohol posunúť  „ropnú káru“ k 78,00 ako prvej rezistencii.Jej prípadné zdolanie otvára cestu k 78,60.

Support v prípade zmeny nálady na trhu a neočakávaných „holubičích“ prekvapení zo strany ECB na tlačovej konferencii (čo by mohlo mať veľký vplyv na EURUSD) by sa mal objaviť na 76,25 a 75,13 je následný level podpory.

Stanislav Panis

analytik CI KOMODITY

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 17:05