StoryEditor

Spory v biznise sa vždy vyriešia

29.12.2009, 23:00

Slovensko dostalo list Európskej komisie (EK) o možnom prerušení dodávok ropy cez ropovod Družba. EK sa odvolala na upozorňujúci list ministra energetiky Ruskej federácie Sergeja Ivanoviča Šmatka. Rusko a Európska komisia podpísali memorandum o mechanizme predbežného upozornenia v oblasti energetiky. Mechanizmus predbežného upozornenia má za úlohu zabezpečiť stabilné zásobovanie energetickými surovinami bez prekážok a prekonanie mimoriadnych situácií bez negatívnych dôsledkov v oblasti energetiky.

Začiatkom tohto týždňa sa mechanizmus použil prvý raz v praxi. Mimoriadna situácia mohla vzniknúť, ale nevznikla kvôli zmene vo výške poplatkov za dopravu ropy cez Ukrajinu. Diskusia medzi Ruskom a Ukrajinou sa neodlišuje od iných obchodných sporov - predávajúci chce za službu čo najviac, kupujúci čo najmenej zaplatiť. Spory sa vždy riešia kompromisom a dohoda o preprave sa podpíše dnes, najneskôr zajtra a určite do konca roka. Na Slovensku sa list, mierne povedané, nafúkol do hrozby zastavenia dodávok. Premiér Robert Fico zvolal Bezpečnostnú radu štátu. Po jej rokovaní oznámil, že Slovensko má zásoby ropy na 94 dní. Slovnaft tvrdí, že má zásoby na 14 dní. Celkove môže Slovensko prežiť bez prepravy ropy cez Družbu takmer 100 dní.

Ropa nie je plyn a dá sa ľahšie prepraviť. Za tri mesiace sa dá vždy niečo vymyslieť. A čo ak, ako hovorí slovenské príslovie, "motyka vystrelí..." Problém pre dodávateľov ropy a ich odberateľov môže byť vyriešený dostavbou ropovodu Bratislava - Schwechat, ktorý by mohol využívať rakúsky podnik OMV. Je to len nie veľké predĺženie ropovodu Družba. Ak sa Družba prepojí s rakúskym ropovodným systémom, bude to nepriamo výhodné aj pre Českú republiku, ktorá si ešte viac môže diverzifikovať možné riziká pri dodávkach ropy pre vlastné rafinérie.

Momentálne sa na Slovensku diskutuje o tom, ako postaviť túto malú prípojku. Dôležitý je aspekt ekologickej bezpečnosti, pretože ropovod môže, ale nemusí, prechádzať cez Žitný ostrov - najväčšiu zásobáreň pitnej vody v Európe. Ak by ropovod prechádzal cez územie s pitnou vodou, nie je to nič nezvyčajné. Z Talianska vedie ropovod do Rakúska cez územia s pitnou vodou. Ani raz nezlyhal. V podobných prípadoch sa používa dvojitá rúra uložená v betónovom žľabe, pričom systém je vybavený hustým detekčným elektronickým systémom a membránami, ktoré zablokujú poškodenú časť rúry. Podobné technológie pred štyridsiatimi rokmi nejestvovali. Hrozba únikom ropy zo Slovnaftu spred štyridsiatich rokov je prinajmenej smiešna. Manažéri zaoberajúci sa riadením a analýzou rizík podobných systémov tvrdia, že sú bezpečné na 99,9 %. Z toho systému niečo neodtečie tak, aby si to nikto nevšimol.

O možnosti výstavby ropovodu z Bratislavy do rakúskeho Schwechatu sa hovorí od roku 1990. Možno to bolo aj skôr, niektoré pramene hovoria o roku 1977, len ja si to nepamätám. Zostáva dúfať, že slovenskí politici od diskusií o možnej trase ropovodu prejdú k činom a nový úsek ropovodu Družba pomôže diverzifikovať prepravné cesty ropy na Slovensko a bude ekologicky bezpečný. Nielen to... Na zväčšení dodávok ropy zarobí nielen Slovensko. Svoje groše dostane aj Ukrajina.
(Písané pre blog rozhlasovej stanice Echo Moskvy)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:50