StoryEditor

Naši bankári o bonusy neprídu

21.09.2009, 00:00
Bankárov na Slovensku sa obmedzovanie odmien, ktoré plánujú najbohatšie štáty sveta, pravdepodobne nedotkne. Ich bonusy sú totiž neporovnateľné s topmanažérmi finančných domov v západnej Európe a Spojených štátoch.(na snímke guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko)

Bezvýznamný dosah
Podľa Slovenskej bankovej asociácie nie je otázka stanovenia stropu pri bonusoch najvyšších manažérov bánk na Slovensku a ani v žiadnej stredoeurópskej krajine aktuálna. "Z informácií, ktoré máme dnes k dispozícii, by bol dosah takéhoto opatrenia na naše banky s najväčšou pravdepodobnosťou bezvýznamný, pretože bonusy bankových manažérov na Slovensku sú v porovnaní s odmenami bankárov v západnej Európe alebo v USA na neporovnateľne nižšej úrovni,“ hovorí zástupca výkonného riaditeľa asociácie Vladimír Hrtko.

Hlavne investičné banky
Generálny riaditeľ Tatra banky Igor Vida pripomína, že problém neadekvátne vysokých odmien vznikol hlavne v investičných bankách.

Na spoločnom postupe pri obmedzovaní odmien v bankách sa minulý týždeň dohodli lídri krajín Európskej únie a svoju snahu chcú presadiť aj na najbližšom summite G20 v americkom Pittsburghu.

Slovenská centrálna banka reguláciu u nás nevylučuje. "Pokiaľ budú prijaté jednotné pravidlá v celej únii, bude ich rešpektovať aj Slovensko,“ povedala jej hovorkyňa Jana Kováčová.

Prečítajte si aj:
Našim bankárom na odmeny nesiahnu

Bankárov na Slovensku sa obmedzovanie odmien pravdepodobne nedotkne. Ich bonusy sú totiž neporovnateľné s bankármi v západnej Európe a Spojených štátoch. Na spoločnom postupe pri obmedzovaní odmien v bankách sa minulý týždeň dohodli lídri krajín Európskej únie a svoju snahu chcú presadiť aj na najbližšom summite G20 v americkom Pittsburghu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:14