StoryEditor

Spolupráca SaS a Smeru je spečatená

22.11.2010, 23:00

Výsledky konkurzu na miesta členov predstavenstva spoločnosti Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., spečatili spoluprácu politickej strany SaS Richarda Sulíka a politickej strany Smer Roberta Fica. Nemôžeme si želať nič lepšie ako svetový mier, úplné odzbrojenie a spoluprácu koaličnej a opozičnej strany v štátnej energetickej spoločnosti. Každá vláda by sa mala snažiť o spoluprácu podnikateľov, ktorí sú blízki koalícii, alebo aj opozícii, alebo sú blízki všetkým politickým stranám. Heuréka!

Stručne si zopakujme vývoj predpokladov na výberové konanie na členov predstavenstva akciovej spoločnosti JAVYS. Minulotýždňový konkurz riadili členovia dozornej rady, ktorá fungovala počas minulého volebného obdobia. O výberovom konaní sa rozhodlo podľa uznesenia z dozornej rady z 18. októbra 2010. Pripomeňme si, že jediným vykonávateľom akcionárskych práv v tejto spoločnosti je ministerstvo hospodárstva a výstavby. To, že ho vedie osoba z politickej strany SaS, je fakt, ktorý sa nedá spochybniť. Nesporné je aj to, že ministerstvo hospodárstva a výstavby nevymenilo členov dozornej rady, ktorú dosadila koalícia Smer, HZDS a SNS. Aké odborné predpoklady mal splniť uchádzač o miesto člena predstavenstva spoločnosti JAVYS? Minulé predstavenstvo viedol Ján Valko, ktorý je z minulosti známy nie ako jadrový fyzik, ale ako niekdajší zamestnanec spoločnosti Invest Brokers, obchodník s cennými papiermi.

Súčasný uchádzač mal mať podľa uznesenia vlády z roku 2002 a s v súlade so stanovami spoločnosti ukončené vysokoškolské vzdelanie v oblasti jadrovej energetiky, energetiky, bankovníctva, riadenia ekonomiky, financovania alebo poradenstva v tejto oblasti, projektovania alebo realizácie stavieb jadrových zariadení, alebo vyraďovania jadrových zariadení. K všetkým ostatným dokladom bolo treba priložiť potvrdenie Národného bezpečnostného úradu na stupeň dôverné. Informácie o výberovom konaní mohli uchádzači získať v sídle spoločnosti alebo na telefónnom čísle 0910 834 337. Bolo 11. novembra 2010. Aké sú jeho výsledky? Koho vybrala komisia zostavená z členov starej dozornej rady?

Zatiaľ vybrala len štyroch členov predstavenstva. Piaty člen je na lavičke pre zálohy energetického mužstva. Vyberú ho spomedzi ďalších úspešných uchádzačov.

Úspech mal Peter Mitka, ktorý pracoval v spoločnosti PriceWaterhauseCoopers, ktorá bola poradcom pri privatizácii podniku Slovenské elektrárne a odporúčala odčlenenie činností JAVYS od neho. Vôbec nejde o konflikt záujmov. Určite pôjde, keď sa ozvú fujary transparentnosti z Aliancie Fair Play alebo z Transparency International. Mohli by zafúkať tú svoju transparentnú nôtu na energetické motívy. Už dva dni pred verejnou súťažou bol Peter Mitka v Jaslovských Bohuniciach v delegácii ministra hospodárstva a výstavby. Celkovo išlo o delegáciu pozostávajúcu z desiatich členov. Všetci majú v písomnom programe návštevy označenie organizácie, ktorú zastupujú. Peter Mitka je v pozvánke ako pán nikto. Je vraj blízky podnikateľovi blízkemu SaS a SDKÚ. Nikto nechcel dva dni pred hovoriť a nebodaj napísať, čo bude dva dni po. Ďalším členom predstavenstva je Milan Orešanský. V minulosti osoba s tým istým krstným menom a priezviskom pôsobila na ministerstve financií a neskôr vo firme Client, ktorá zabezpečovala pre JAVYS verejné obstarávanie. Fujary mlčia, nejde o konflikt záujmov. Miroslav Obert je vraj blízky podnikateľovi z pozadia politickej strany Smer. Hovorí sa, že Ján Horváth je blízky bývalému vysokému manažérovi podniku Slovenské elektrárne, do ktorých ho nominovala SDĽ. Nie súčasná, ale pôvodná, ktorá sa spojila so stranou Smer.
Ako hovorila Brigitte Bardotová: "Svet je malý, stretneme sa všetci v jednej posteli!" Dnes je posteľ vo firme JAVYS.


Vladimír Bačišin, ekonóm

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:25