StoryEditor

Fed chce skončiť s nákupom dlhopisov

13.08.2009, 00:00
Ben Bernanke a jeho kolegovia včera po dvojdňovom zasadnutí naznačili, že môžu postupne skončiť s nalievaním peňazí do ekonomiky.

Americká centrálna banka Fed podľa očakávania nezmenila základnú úrokovú sadzbu a ponechala ju blízko nuly. Predstavitelia banky však potvrdili ochotu postupne utlmiť program nákupu štátnych dlhopisov, ktorý by sa mohol do konca októbra úplne zastaviť.

Podľa Bernankeho naznačujú viaceré indikátory, že najhoršia recesia od konca druhej svetovej vojny sa blíži ku koncu.

Centrálna banka však varuje, že hoci príde k ozdraveniu, bude len pomalé a niektoré nebezpečenstvá zotrvajú. Napríklad nezamestnanosť v júli klesla na 9,4 percenta, Fed však očakáva, že tento rok prekročí desať percent, keďže firmy sa nebudú hnať do prijímania nových pracovných síl. To môže brániť ekonomickému ozdraveniu v prípade, že vyššia nezamestnanosť zníži spotrebu už aj tak ostražitých zákazníkov.

Ďalšie riziko prichádza z trhu, na ktorom narastá počet realitných firiem neschopných splácať dlhy. To zase negatívne vplýva na banky, ktoré im požičali peniaze. Rastúce riziko tak odrádza bankárov požičiavať nové peniaze a refinancovať tie staré.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:39