StoryEditor

Kde je skutočná parketa odborov

08.04.2003, 00:00

Medzi základné ciele odborov patrí zvyšovanie sociálneho zabezpečenia pracujúcich. Hlavné nástroje, ktoré odborári používajú na dosiahnutie svojich cieľov, sú požiadavky zvýšenia minimálnej mzdy, zabezpečovanie sociálnych istôt, Zákonník práce a existencia tripartity. Všetky tieto aktivity však majú negatívne dôsledky pre celú spoločnosť. Zvýšením minimálnej mzdy musí zákonite vzrásť nezamestnanosť. Zvýšenie sociálnych istôt sa musí odraziť na väčšom daňovom prerozdeľovaní a väčšej daňovej záťaži jednotlivcov. Obmedzenie dobrovoľnosti v pracovných vzťahoch prostredníctvom Zákonníka práce spôsobí zakonzervovanie pracovných podmienok pre pracujúcich a v konečnom dôsledku žiadne zlepšovanie. Existencia tripartity je len potvrdením politických cieľov odborárov a ich prahnutím po moci. Navyše podmienky, ktoré tripartita vyjedná, sú vždy len plošnými, nemôžu vyhovovať každému. Odbory sú v tejto podobe jednoducho zlé. Ak je totiž podnikateľ nútený politicky -- zákonom -- zamestnávať pracovníkov takým či onakým spôsobom, resp. im dávať omnoho vyššiu mzdu, spôsobuje mu to vyššie náklady a nižšie zisky. Podnikateľ, ktorý má veľmi nízke zisky, musí takýmto vynúteným zvýšením nákladov skrachovať a prepustiť svojich zamestnancov -- zvýši sa nezamestnanosť. Alebo, ak má vyššie zisky, nemusí hneď skrachovať, avšak už nemôže využívať kapitál najefektívnejším spôsobom, nemôže ho investovať do rozvoja vlastného podnikania či umiestniť ho na kapitálový trh. Na jednej strane všetky tieto aktivity vedú k zvyšovaniu životnej úrovne každého, ale vynútené prerozdelenie spôsobí spoločnosti čistú stratu.
Odbory však nie sú úplne zbytočné. Ich úlohou je vyjednávanie pozície zamestnancov v jednotlivých podnikoch s jednotlivými podnikateľmi. Na takejto decentralizovanej úrovni vedia odborári, čo je pre nich dobré. Na Novom Zélande vtedajší minister financií Roger Douglas, skutočný reformátor, zrušil tripartitu a posilnil možnosti vyjednávania odborov na úrovni jednotlivých podnikov. A to by bol nielen zaujímavý, ale i potrebný model pre Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 22:14