StoryEditor

Obamove plány vyvolali na trhoch búrku

23.01.2010, 12:49
Autor:
TASRTASR
Európske akciové trhy dnes zaznamenali pokles v reakcii na štvrtkové vyhlásenia amerického prezidenta Baracka Obamu obmedziť obchodné aktivity najväčších bánk v USA.

Akcie britskej banky Barclays klesli na londýnskej burze London Stock Exchange o 3,5 % a index burzy o 2,2 %. Najväčší prepad v Európe zaznamenali akcie Deutsche Bank, ktoré klesli o 3,4 % a pokles neobišiel ani francúzsky finančný gigant BNP Paribas či ďalšie banky.

Obama sa pripravil na boj

Americký prezident, ktorý sa vyjadril, že "je pripravený s bankami na boj," plánuje obmedziť ich veľkosť a najmä proprietary trading, teda obchodovanie na vlastný účet.

"Aj keď finančný systém je v súčasnosti v omnoho lepšej situácii než pred rokom, ešte stále funguje na základe pravidiel, ktoré ho takmer zrútili," povedal Obama. Jeho plány znamenajú, že veľkým bankám hrozí rozdelenie. Čo to bude znamenať pre zahraničné banky aktívne na americkom trhu, zatiaľ nie je jasné.

Na Obamove slová ako prvý zareagoval akciový trh v USA, ktorého kľúčový index Dow Jones klesol o 2 %. Je to najväčší pokles hodnoty indexu od októbra 2008. Nasledovali ázijské trhy a pokles hodnoty indexu Nikkei na trojtýždňové minimum.

Návrh má podporu

Európski politici Obamu vo väčšine podporili, aj keď niektoré reakcie boli opatrné. Britský minister pre finančné služby Paul Myners uviedol, že Obamov návrh "je vo veľkej miere podobný plánom Británie v oblasti regulácie bánk" a tieňový minister financií za Konzervatívnu stranu George Osborne vyhlásil, že "v prípade víťazstva vo voľbách konzervatívci navrhnú určité zredukovanie moci bánk".

Najskôr však bude podľa neho potrebné dohodnúť sa na medzinárodnej úrovni. "Nemám v záujme poškodiť britské banky či britský finančný trh," povedal Osborne. "Som presvedčený, že ideálnym miestom na prerokovanie týchto krokov bude letné zasadnutie G20 v Južnej Kórei," dodal.

Krok vpred

Francúzska ministerka hospodárstva Christine Lagardeová privítala Obamove návrhy s tým, že je to "veľmi dobrý krok vpred" a určitú podporu vyjadrilo aj holandské ministerstvo financií.

Ako však dodala jeho hovorkyňa, ministerstvo pochybuje, či bude možné takéto kroky v rámci zákonov aj zrealizovať.

Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

01 - Modified: 2024-03-07 15:51:23 - Feat.: - Title: Peňazovody ostali utiahnuté. Lagardovú krvácajúca ekonomika nevydesila, úroky ponechala blízko rekordu 02 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Bankárom začali prekážať plné „termiňáky“. Zosekali úroky a čakajú na zlomové rozhodnutie centrálnej banky 03 - Modified: 2024-01-12 10:26:44 - Feat.: - Title: Úrokové sadzby ECB dosiahli vrchol, vyhlásila Lagardová 04 - Modified: 2023-12-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Holubice porážajú jastrabov. Európa dostane v roku 2024 dôležitú vzpruhu z Frankfurtu 05 - Modified: 2023-11-24 13:16:03 - Feat.: - Title: Syn šéfky Európskej centrálnej banky sa prerátal. Prišiel takmer o všetky peniaze investované do kryptoaktív
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:07