StoryEditor

Vyľakaná pravica

27.07.2010, 00:00

Strach z Roberta Fica a z jeho zástupu voličov si už v programe novej vládnej koalície začína vyberať prvé obete. Možno aj pri pohľade na posledný prieskum agentúry Focus, v ktorom získal Ficov Smer preferencie cez 40 percent, začína pravica rozmýšľať, do akej miery sa jej oplatí byť skutočne pravicou. A tak koaličná štvorka kalkuluje s tým, čo si ešte môže dovoliť a nad čím je lepšie mávnuť rukou. A to v mene nepohnevania si voličov.

Posledným živým príkladom takéhoto taktizovania sa ukazuje byť zjednotenie DPH na 19 percentách, čo by znamenalo zdraženie kníh a liekov, pri ktorých v súčasnosti platí desaťpercentná sadzba. Z čisto pragmatického hľadiska by šlo o systémový krok, s ktorým by nemala mať pravicová politická reprezentácia žiaden zásadnejší problém. Ak sa teda nebojí silného populistu v parlamente, ktorý sa rád oháňa heslami typu sociálne istoty (aj keď v tomto prípade si asi väčšina ľudí na svojich peňaženkách nižšiu DPH ani nevšimla). A ona sa ho bojí už v prvý mesiac svojej vlády...

Znamená to jedno: reformné úsilie z časov druhej Dzurindovej vlády sa opakovať nebude. Vtedy reformy pravici ublížili, a to aj preto, že ich nedokázala dostatočne odkomunikovať a ovocie, ktoré priniesli, pozbieral už Fico. Teraz už pravica nechce urobiť podobnú chybu, a to bez ohľadu na to, že niektoré reformy by mohli pomôcť. Radšej pichne hlavu do piesku a vyhlási, že tak ako je to teraz, je to vlastne fajn.

To neznamená, že pravica nespraví nič. Tvrdiť niečo také by znamenalo krivdiť jej. Stačí sa pozrieť na jej programové tézy, v ktorých je veľa dobrého. Slovensko tak nepochybne čakajú zmeny. Treba však počítať s tým, že často to budú zmeny vyľakané.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:42