StoryEditor

Zomrel posledný klasik ekonómie

14.12.2009, 23:00

Popredný americký ekonóm Paul Anthony Samuelson už nie je medzi nami (15. mája 1915 -- 13. decembra 2009). Je autorom medzinárodnej a štandardnej učebnice Ekonómia (Economics: An Introductory Analysis), ktorá by nemala chýbať na polici kohokoľvek, kto chce vedieť, čo je to ekonómia alebo ekonomika. Ide o napredávanejšie ekonomické dielo všetkých čias.

Samuelson bol predstaviteľom ekonomickej školy, ktorá sa označuje pojmom "neoklasická syntéza", ktorá do jednej koncepcie spojila neoklasickú mikroekonómiu a keynesiánsku makroekonómiu. Východiskom jeho teoretických prístupov boli princípy termodynamiky.

"V súčasnom období špecializácie sa niekedy považujem za posledného zovšeobecňovateľa v ekonómii, so záujmami, ktoré siahajú od matematickej ekonómie až ku každodennej finančnej žurnalistike. Mojimi skutočnými záujmami sú výskum a vyučovanie," povedal o sebe (Oslava ekonomie, Academia, Praha 1994).

Prispel k rozvoju matematickej ekonómie, teórie správania sa spotrebiteľa, teórie všeobecnej ekonomickej rovnováhy, sformuloval model akcelerátora a multiplikátora, rozvinul Heckscherov-Ohlimov princíp.

Zaoberal sa ekonómiou blahobytu, kde popularizoval podmienky Lindhal-Bowen-Samuelsona ako kritériá hodnotenia, či dané ekonomické podmienky vplývajú na stupeň blahobytu. Pripomenieme si, že v teórii verejných financií švédsky ekonóm Erick Lindhal podstatne rozvinul teóriu úžitku v daňovej oblasti Knuta Wicksella. Paul Anthony Samuelson nadviazal na jeho teoretický model distribúcie nákladov na verejné statky, cez analógiu politiky trhového mechanizmu pre mechanizmus verejných statkov je štandardným odporúčaním pre daňovú politiku.

Paul Anthony Samuelson sa zaoberal mnohými stránkami teoretickej ekonómie a taktiež matematickej teórie -- lineárnym programovaním, ekonomickou analýzou, teóriou rastu, teóriou cien, teóriou príjmov, daňovým systémom, peňažnými teóriami, teóriou medzinárodného obchodu.

Paul Anthony Samuelson je laureátom Nobelovej ceny za ekonómiu v roku 1970. Dostal ju za "vedeckú prácu, ktorá rozvinula statickú a dynamickú teóriu, ktorá bola prínosom k zvýšeniu celkovej úrovne analýzy v oblasti ekonomickej vedy".

Pracoval ako ekonomický poradca amerických prezidentov Kennedyho a Johnsona, ale aj ako konzultant mnohých hospodárskych a politických inštitúcií, ale aj neziskových organizácií.

Študoval na Chicagskej univerzite, Harvardovej univerzite, bol profesorom Massachusettskej univerzity.

Bol prezidentom Medzinárodnej ekonomickej asociácie (1956 -- 1959, prezidentom Americkej ekonomickej asociácie (1961). Vyznamenali ho medailou Clarka (1947) a Národnou vedeckou medailou USA (1996).

Samuelson sám hovorieval, že sa znovu narodil v roku 1932, keď sa prvýkrát bližšie zoznámil s ekonomikou. "Spiaca kráska politickej ekonómie čakala na oživujúci bozk nových metód, nových foriem, novozískaných rúk a nových problémov," napísal neskôr.

Vladimír Bačišin, ekonomický poradca

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:34