StoryEditor

Maďarské dane a Slovensko

02.08.2010, 00:00

Maďarsko je na tom tak zle, že čaká na zázrak. Vierou v nadprirodzené dýcha najmä nový plán maďarskej vlády na vzkriesenie ekonomiky a hospodárstva. Minulý týždeň ho predstavil premiér Viktor Orbán. Z neho ako rozprávka znejú tézy napríklad o bohatnutí rodín a malých firiem, stopercentnom čerpaní eurofondov, milióne nových pracovných miest či o novom ekonomickom tigrovi v strednej Európe.

Napriek tomu, že plán je oveľa viac politikom než serióznym dokumentom, za pozornosť v ňom stojí úmysel dramaticky znížiť a zjednodušiť daňové zaťaženie. Ak by sa ho podarilo skutočne skresať, tak by to bola malá revolúcia, krajinu by to priblížilo k daňovým rajom a v stredoeurópskom regióne by to narobilo poriadny prievan. Otázne však je, či pri súčasnom deficite maďarských verejných financií nejde viac o propagandistický krok. Podľa prepočtov by totiž jeho okamžité uskutočnenie prinieslo nie nezanedbateľný výpadok v rozpočtových príjmoch a preto ho chcú politici zaviesť postupne.

Maďarsko je známe rozvetveným a komplikovaným daňovým systémom, ktorý sa snažia daňovníci obchádzať. Experti upozorňujú, že neplatením daní štát prichádza oveľa viac, než by mohol daňovou reformou jednorazovo stratiť a jej uskutočnenie by sa mu určite vyplatilo. Sporia sa len o to, o koľko ich znížiť a kedy. Ak Maďarsku plán vyjde a prijaté opatrenia vydržia, malo by však spozornieť i Slovensko. Bude vystavené tomu, čomu po prijatí eura a oslabení forintu čelil náš južný sused. Namiesto za lacnejšími nákupmi pôjdu na juh za nižšími daňami podniky.

01 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Twist a ST s dohodou 02 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nechcú Malíkovú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:31