StoryEditor

Dvaja "svätí za dedinou"

19.07.2010, 00:00

Slovenský štátny rozpočet je na tom zle a jeho plátanie bude voličov bolieť bez ohľadu na to, ako sa nová vláda tvári. Tvrdenia premiérky Ivety Radičovej či ministra financií Ivana Mikloša o viac-menej bezbolestnej liečbe verejných financií netreba brať vážne. Mnohí si totiž budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka a tento pohyb bude bolieť...
Človekom, ktorého vyjadrenia je potrebné v súčasnej situácii brať najmenej vážne, však nie je Mikloš, ani Radičová, ale exminister financií Ján Počiatek. Je to totiž on, kto sa tvári, že nič dramatické sa nedeje a je v silách novej vlády dostať rozpočet na plánovaných 5,5 percenta HDP. A to napriek tomu, že ako sám priznal, bez výrazného šetrenia sa tohtoročná "sekera" v rozpočte vyšplhá bez pár stotín na sedem percent HDP. S pravdou von pritom vyšiel až v dobe, keď Ficova vláda minula čo sa dalo a o výsledku parlamentných volieb už bolo rozhodnuté.

Jediným človekom, ktorý by mohol Počiatka v tejto hre na "slepú babu" tromfnúť, je Robert Fico. Bola to totiž jeho politika, ktorá doviedla slovenské verejné financie do mínusu, v ktorom sa momentálne nachádzajú. Počiatek bol len tým, kto Ficove idey v praxi vykonal. Skutočným strojcom rozpočtovej sekery je tak bývalý premiér a jeho budovanie "sociálneho štátu". Počiatek sa mu "iba" nedokázal vzoprieť.

Teraz obaja páni, Robert Fico a jeho exminister financií, čakajú. Čakajú na to, kto im na hodenú návnadu skočí. A zje im ju aj s navijakom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:41