StoryEditor

Tak sa nemliaskalo ani za Mečiara

10.02.2010, 23:00

V ten istý deň, keď parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií rozhodol, že predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ján Jasovský bude musieť vysvetliť svoju účasť na konskom póle na Štrbskom plese, lebo vzniklo podozrenie, že porušil zákon o konflikte záujmov, ktorý zakazuje takémuto verejnému funkcionárovi prijímať dary (parafrázujúc jedného slovenského politika, tak ako za Fica sa pri koryte nemliaskalo ani za Mečiara), rokovala vláda SR o správe NKÚ o výsledkoch kontrol čerpania fondov EÚ za rok 2009. O tom, či Ján Jasovský dokáže podozrenia vyvrátiť, sa rozhodne o niekoľko dní (najmä vydokladovanie jeho výdavkov na údajnej nočnej párty bude mimoriadne zaujímavé). Výsledky správy boli však zarážajúce (hmm?) už dnes - NKÚ v roku 2009 skontroloval 211 subjektov (ministerstvá, obce, fyzické aj právnické osoby) a zistil 1021 nedostatkov (správa píše, že "od formálnych chýb až po systémové nedostatky, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na maximálne využitie disponibilných zdrojov EÚ"). Okrem iného išlo o porušovanie viacerých zákonov - aj toho o verejnom obstarávaní, aj toho o rozpočtových pravidlách atď., atď.

Pred niekoľkými dňami bola takisto zverejnená správa NKÚ o výsledku kontroly o. i. aj na Slovenskom pozemkovom fonde - ktorá dokonca generálneho prokurátora Dobroslava Trnku inšpirovala natoľko, aby sa chcel oboznámiť so závermi kontroly NKÚ o podozrivých prevodoch pozemkov reštituentom. Na základe toho sa potom Trnka rozhodne, či bude vedieť prokuratúra tieto závery využiť na iniciovanie prípadného vrátenia pozemkov späť do rúk štátu. Vlaňajšie slová Roberta Fica, že pri týchto prevodoch nebol porušený zákon, iba morálka, tak nabúral samotný NKÚ. To mliaskanie bolo až vidieť, nemalo by však zakryť krajšiu stranu mince.
Róbert Kotian

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:04