StoryEditor

Najlepšia obrana je útok

04.02.2003, 23:00

Šéf Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Ján Mojžiš pred pár dňami šokoval verejnosť vyjadrením, že ho chce niekto diskreditovať. Sprvu neprezradil, o čo pôjde, iba naznačil, že sa už čoskoro verejnosť dozvie pravdu. Aj sa stalo. Podľa vyjadrení NBÚ za diskreditačnou kampaňou majú stáť bývalí eštebáci. Tí by vraj neprešli previerkami, ktoré NBÚ tak starostlivo vykonáva. Práve tu je kameň úrazu.
NBÚ skutočne vykonáva previerky a zároveň vydáva tzv. certifikáty priemyselnej bezpečnosti. Rozhodnutie úradu, že osoba či samotná firma neprešla bezpečnostnou previerkou, môže mať pre dotyčného siahodlhé následky. Musí opustiť štátnu správu alebo firma stráca šancu uchádzať sa o štátne zákazky. NBÚ tak priamo určuje trhové podmienky. Tento fakt by mala v najbližšom čase vyriešiť novela zákona o NBÚ. Napríklad, že úrad bude musieť vysvetľovať, prečo preverovaný neprešiel previerkou, rovnako sa má zaviesť lehota, dokedy musí NBÚ ukončiť previerky. V tejto súvislosti je namieste otázka, či za pripravovanou diskreditáciou sú naozaj iba vykonávané previerky. Nejde v tomto prípade o viac? Napríklad o boj medzi silovými zložkami v tomto štáte? Šéf NBÚ ako bývalý pracovník SIS by určite vedel o tom povedať viac. Zatiaľ sa dá len polemizovať, o čo v tejto medializácii skutočne ide. Faktom ostáva, že šéf NBÚ zvolil dosť neštandardný postup. Ešte pred tým, než bolo čokoľvek zverejnené, podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a pár dní na to za pôvodcov kampane označil bývalých eštebákov. Sú skutočne pôvodcami nejakej kampane alebo ide len o odvrátenie pozornosti, že s NBÚ nie je niečo v poriadku? Možno o pár dní nám k tomu za pána Mojžiša odpovie niekto iný.
Vzniknutá situácia nápadne pripomína učebnicový príklad z krízového manažmentu: "Niekto vie o mne priveľa a čo keď sa to zverejní. Radšej teda vopred poviem, že sa niečo chystá. Hádam to prípadne zverejnenie nepríjemných skutočností zmierni."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 02:25