StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

10.12.2003, 23:00
Die Presse

Doteraz najsilnejšia vládnuca strana na Slovensku sa definitívne rozdelila. Odchod Ivana Šimka a šiestich poslancov z radov Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie nebezpečne oslabil pozíciu premiéra Mikuláša Dzurindu. Ak by Dzurinda stratil ešte zopár poslancov, mohla by sa SMK stať najsilnejšou vládnou stranou na Slovensku. Časti opozície podporujú momentálne referendum na vypísanie predčasných parlamentných volieb. Na túto možnosť je Šimkova skupina pripravená nedostatočne. Posledné prieskumy verejnej mienky naznačujú, že vážnej volebnej porážky by sa mohol obávať aj samotný Dzurinda. Obe strany konfliktu by sa mohli preto zhodnúť aspoň v jednom bode - a tým je nesúhlas s predčasnými voľbami. (Strana sa rozdelila, koalícia je v kríze, Christoph Thanei, 10. 12.)

Süddeutsche Zeitung

Vladimir Putin je mocný prezident. Jeho ríša sa rozprestiera na vyše 17 miliónoch štvorcových kilometrov. V utorok mu však stačilo urobiť len pár krokov zo svojej kancelárie a bol na jej hranici. Explózia na ulici Tverskaja, neďaleko Kremľa a parlamentu, znovu ukázala, že ruský štát je zraniteľný nielen na hraniciach, ale aj vo svojom centre. Tým sa nelíši od Turecka alebo Izraela. Motívy teroru sú síce iné, ale podobajú sa. Putin pracoval príliš tvrdo na imidži silného muža, aby teraz kvôli dvom samovražedným atentátničkám prehodnotil svoju politiku. A ani separatisti nedostanú zrazu výčitky svedomia. Po terore budú nasledovať čistky na Kaukaze a tie zase spôsobia novú vlnu násilia. Teroristi zasiahli všetkých, okrem Putina. Nemá sa čoho báť. Útoky len upevnia jeho pozíciu. Bombové atentáty mu pomohli aj k prvému zvoleniu na post prezidenta. Aj na zahraničnopolitickej úrovni zlepšujú jeho pozíciu: čečenská vojna je bitka v globálnom boji proti terorizmu. (Hranice silného štátu, David Brössler, 10. 12.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:11