StoryEditor

Každú významnú banku zachráni vláda

08.12.2010, 23:02
Akákoľvek významná banka v problémoch bude vždy bude zachránená príslušnou vládou.

Všeobecne predpokladáme, že akákoľvek významná banka, ktorá bude mať v budúcnosti problémy, bude zachránená príslušnou vládou. Takéto riešenie bolo uprednostnené vždy, keď sa významná banka dostala do ťažkostí či už v Spojených štátoch alebo v eurozóne a my nevidíme žiadny dôvod na to, aby sa tento postup v blízkej budúcnosti zmenil.

Toto je skutočnosť, my si však zároveň nemyslíme, že týmto bankám - alebo akýmkoľvek iným spoločnostiam podobného charakteru - by sa malo pomáhať práve týmto spôsobom, pretože to ničí celkovú motivačnú štruktúru a podporuje morálny hazard. Kedykoľvek investor urobí zlú investíciu, správnym riešením je strata časti alebo dokonca celej jeho investície.

Tento postup by udržal správnu mieru trhovej motivácie (žiadne prehnané riziko vďaka výnimočnému postaveniu) a tiež priame vstupy prostriedkov do tých častí ekonomiky, kde sú financie využívané efektívne.

 Mads Koefoed

stratég trhov, Saxo Bank

www.saxobank.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 02:40