StoryEditor

Svitá zamestnanosti v Nemecku na lepšie časy? (trhový komentár)

04.01.2011, 11:34
Ako eurozóna, tak USA zaznamenali zlepšenie v spracovateľskom sektore, čo potvrdila i včerajšia správa, ale dokáže držať krok i Veľká Británia? A ako je na tom zamestnanosť v Nemecku, bude sa i naďalej zlepšovať?

Zamestnanosť v Nemecku mala už v decembri našliapnuté na ďalšie zlepšenie

Od začiatku recesie nemecká ekonomika skokom posilňuje a v rámci eurozóny je (z veľkých ekonomík) najvýkonnejšia. V druhej polovici roku 2010 sme už  publikovali náš názor, že tempo posilňovania sa zrejme vzhľadom na chabé exportné podmienky a zhoršenú investičnú klímu spomalí, nijako však tým nechceme povedať, že by sme v blízkej budúcnosti očakávali pokles investícii. I naďalej predpokladáme na rok 2011 slabší rast, a to navzdory výnimočne pozitívnemu decembrovému výsledku indexu nákupných manažérov v spracovateľskom sektore, ktorý bol zverejnený včera na úrovni 60,7.

V druhej polovici roku 2010 sa obrázok zamestnanosti začal výrazne rozjasňovať, keď miera nezamestnanosti poklesla na najnižšiu úroveň za niekoľko rokov a každý mesiac pribúdal podstatný počet nových pracovných miest. Toto zlepšovanie však citeľne spomalilo v októbri a novembri, kedy ekonomika dokázala znížiť nezamestnanosť celkom iba o 12 000 pracovných miest. Podobne i miera nezamestnanosti zamrzla počas troch mesiacov na úrovni 7,5 % a konsenzus má za to, že za december možno znovu očakávať rovnaký výsledok 7,5 % navzdory prírastku 15 000 pracovných miest.

Britský výrobný sektor vykazuje robustný rast

Včera boli zverejnené decembrové výsledky indexov nákupných manažérov v spracovateľskom sektore pre USA i eurozónu a v oboch prípadoch došlo oproti novembrovým číslam ku zlepšeniu. Dnešok by mal potvrdiť, že spracovateľský sektor je silný i vo Veľkej Británii, i keď konsenzus očakáva mierny pokles na 57,2 z predošlých 58. Vývoj spracovateľských sektorov v týchto troch ekonomikách je jedným z najpozitívnejších aspektov súčasného hospodárskeho oživenia, obzvlášť s prihliadnutím na skutočnosť, že väčšina krajín eurozóny a VB sa chystá zaviesť úsporné opatrenia. Práve na dnes pripadá vo Veľkej Británii plánované zvýšenie DPH, ktorej sadzba vzrastie zo 17,5 % na 20 %.

Americký spracovateľský sektor ďalej vzrástol

Podľa správ ISM inštitútu sa stav spracovateľského sektora v USA naďalej zlepšuje a jeho celkový index v decembri postupne stúpol na 57 bodov oproti 56,6 bodom vykázaným o mesiac skôr. Zverejnená správa prináša priaznivé informácie ohľadne vyššieho počtu nových objednávok (60,9 oproti 56,6 v predošlom mesiaci) a vyššie výroby (60,7 oproti 55 v predošlom mesiaci), i keď cenový index ostáva na zvýšenej úrovni 70,2.
Na dnešok sú nachystané podnikové objednávky, pri ktorých my (-0,4 % medzimesačne) i konsenzus (-0,1 %) očakávame pokles. Podnikové objednávky pozostávajú z objednávok tovaru dlhodobej spotreby a objednávok tovaru krátkodobej spotreby. V súčasnej dobe už vieme, že v prípade prvej z týchto položiek došlo podľa predbežnej správy v novembri k poklesu o 1,3 %.

 

  Mads Koefoed

  stratég trhov Saxo Bank

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 02:57