StoryEditor

Rusko na prelome nového a starého roka

06.01.2010, 23:00

Čo môžu obyvatelia Ruska povedať na adresu minulého roku? Ak zložíme všetky názory dokopy a dáme ich do spoločného menovateľa, dostaneme približne nasledujúce tvrdenie: "Ďakujeme za to málo dobrého, čo bolo, buď láskavý, odíď a už sa sem viac nevracaj!" Tak sa Rusi zvyčajne lúčia s hosťami, ktorí priviedli inteligentných hostiteľov svojimi vylomeninami do šialenstva.

Podľa sociologického prieskumu, ktorý uskutočnilo koncom minulého roku Analytické centrum Jurija Levadu v 127 obciach 46 ruských regiónov, Rusi si budú pamätať rok 2009 ako rok katastrof. Najvážnejšími udalosťami boli tragédie a kríza. Tou najväčšou bol požiar v nočnom klube Chromý kôň v meste Perm. Vtedy v ňom bolo viac ako 200 ľudí, z ktorých 152 zahynulo a v nemocniciach sa nachádzalo ku koncu roka 63 ľudí. Druhou tragédiou z hľadiska hodnotenia respondentov (45 %) bola havária Sajanošušenskej hydroelektrárne v auguste. Počas nej zahynulo 75 ľudí. Teroristický útok na vlak Nevský expres sa dostal na štvrté miesto (32 %). Ekonomická kríza, ktorá, ako sa predpokladalo, bude najvážnejšou skúškou obyvateľov, sa do vedomia ruských obyvateľov dostala nie na prvé, ale na tretie miesto (39 %). Poradie je pochopiteľné. Ľudské životy sa nedajú vrátiť. Hoci je kríza ťažkou skúškou, skôr či neskôr sa skončí.

Kvôli ekonomickej kríze podľa výskumu Analytického centra Jurija Levadu sa rok 2009 považuje za najhorší rok za posledných dvanásť rokov. V predstavách občanov je horší ako default Ruska, teda neschopnosť splácať štátny dlh, ku ktorej dospeli verejné financie v roku 1998.

Čím nás potešila ekonomika v tomto roku? Pád hrubého domáceho produktu zaznamenal 9 percent. Dlh podnikov dosiahol 15 biliónov rubľov. Množstvo nezamestnaných prudko rastie. Podľa ruských štatistikov je bez práce v krajine 6,131 milióna ľudí, čo je 8,1 percenta ekonomicky aktívneho obyvateľstva. Z federálneho rozpočtu sa na nezamestnanosť minulo o 28 percent viac ako v roku 2008. Vláda plánuje v tomto a budúcom roku minúť na programy zníženia napätia na trhu práce 36,3 percenta rubľov. Vďaka vynaloženým finančným prostriedkom by chcela zmenšiť počet nezamestnaných o 2,1 milióna ľudí. Hoci to znie veľmi zvláštne, jediná pozitívna správa z oblasti znižovania počtu zamestnancov sa týka zmenšenia počtu pracovníkov Ministerstva vnútra Ruskej federácie. Podľa nariadenia prezidenta Ruska Dmitrija Medvedeva sa počet milicionárov zníži do 1. januára 2012 o dvadsať percent. Prečo? Niet dňa, ktorý by nebol bez škandálu, na ktorom sa podieľali milicionári. Berú úplatky, skrývajú dôkazy...

O budúcej reforme ministerstva vnútra prezident Dmitrij Medvedev hovoril v priamom prenose troch celoštátnych televíznych staníc v relácii venovanej hodnoteniu uplynulého roku. Trvala hodinu a dvadsať minút. Za tento čas prezident priznal, že jesenné voľby do samospráv neboli bezchybné a kdekade sa porušovali pravidlá. Súčasne sa ukázalo, že schvaľuje existenciu opozície, ktorú dnes reprezentuje Michail Kasjanov a Garry Kasparov. Prezident kritizoval súdny systém označovaný ako "basmanné právo". Toto slovo pochádza od pomenovania Basmanného okresu mesta Moskva, v ktorom sa nachádza súd, ktorý odsúdil Michaila Chodorkovského. Dá sa preložiť ako súdnictvo na objednávku. "Počul som tento termín. Nie som presvedčený o tom, že je správny. Ak sa ním označuje prijatie nespravodlivých rozhodnutí akýmkoľvek súdom, v akomkoľvek meste našej krajiny, tak je to zlo, s ktorým treba bojovať."

Čo čakať v tomto roku? Len to dobré. Rusi sú optimisti. Ako ukázal ten istý sociologický výskum, s lepšou budúcnosťou počíta takmer polovica obyvateľov krajiny (48 %). V minulom roku bolo len 43 percent optimistov. Len nepríjemnosti v tomto roku očakávajú iba štyri percentá opýtaných. Koncom roku 2008 ich bolo 11 percent.

A na záver. V noci na Nový rok si Rusi tradične želajú šťastie, zdravie, úspechy v práci. Pred niekoľkými rokmi sa objavilo ešte jedno želanie - veľa, veľa peňazí. Aj vám, priatelia, želám šťastie, zdravie a kopu peňazí.

Elena Mostovščikovová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:27